WIFI4EU вече в 13 точки на Троян

Мария Габриел: - „Нашата цел е гражданите и бизнесът в цяла Европа да бъдат по-добре защитени и да се радват на достъп до комуникационни услуги по джоба им"

Община Троян спечели проект на Европейската комисия за безплатен интернет достъп на обществени места WIFI4EU. На 07.11.2018 г. общината се включи в надпреварата за получаване на ваучер в размер на 15 000 ЕВРО от Европейската комисия, каза пред журналисти  по време на месечната пресконференция  кметът Донка Михйалова
Към настоящия момент на територията на общината с осигурен безплатен достъп са най-вече площадните пространства в града и в част от големите села – Борима, Врабево, Дебнево, Дълбок дол, Калейца, Старо село и Шипково
Вече 13 точки с безплатен достъп до Wi-fi работят на територията на общината – градинката пред старото кино, детска площадка в ж.к. „Лъгът“ – пред СУ „Климент Охридски“, детска площадка в ж.к. „Младост“, детска площадка в ж.к. „Буковец“, Автогара – Троян, читалище в кв. „Василевско“, с. Орешак – пред входа на Троянски манастир, с. Орешак – детска площадка център, с. Черни Осъм – център (пред читалището), зала „Чавдар“, Природонаучен музей с. Черни Осъм, Шошковата къща, стадион „Чавдар“. До края на годината ще бъдат пуснати и още три точки, които са в Националното изложение в Орешак, МБАЛ-Троян и централна градска част.

В този проект участва и община Тетевен.
Спечелилите общини покриват географски всички страни и региони на Европейския съюз – от най-големите и развитите до най-малките и бедните. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини ще станат част от общността наWIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта. „Нашата цел е гражданите и бизнесът в цяла Европа да бъдат по-добре защитени и да се радват на достъп до комуникационни услуги по джоба им, включително достъп до интернет услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания и много други възможности“, заяви още българският еврокомисар.

Общият обем на средствата е 120 милиона лева, като се очаква над 8 хиляди общини да се възползват от схемата.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button