Започват коледните пости

Започват коледните пости  от  днес до 25 декември християните се хранят само с растителна като се въздържат от блажна храна. В определени дни се разрешава консумирането на риба. Коледните заговезни са в деня преди началото на поста, който започва от 15 ноември.

Постът се нарича Малка четиридесетница. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Исус Христос. Забранява се яденето на месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал (храни от животински произход). Олио и вино може да употребява без сряда и петък. На Никулден – 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките са забранени от днес до 21 ноември (Въведение Богородично) и от 20 декември (Игнажден) до 6 януари (Йордановден).

По време на постите не се консумират животински продукти с изключение на Никулден и някои дни от седмицата, в които се разрешава консумацията на риба и морски деликатеси. Все пак спазването на пости е личен избор.

Някои следват строг пост, докато други се отказват само от консумацията на месо, приема на алкохол. Постенето е традиция от хилядолетия, която помага на тялото да се пречисти, но пречистваме и душата си.

Коледните пости продължават 40 дни, като в периода 15-22 ноември се спазва строг пост, от 23 ноември до 19 декември е позволено вино, риба и морски дарове – с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. От 20 до 24 декември са дни на строг пост. След Бъдни вечер се разрешава консумацията на месо и млечни продукти.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button