Запорираха банковите сметки на Радина Банкова

Според БНР, днес банковите сметки на фирмата на Радина Банкова, кандидат за кмет на Ловеч от БСП, са били запорирани от частен съдебен изпълнител, съобщи БНР. Новината съобщила на пресконференция самата Банкова.

 

Според нея изпълнителното дело е образувано на 30 октомври – няколко дни преди балотажа в града чрез удостоверение, издадено от ТД на НАП във Велико Търново. Банкова твърди, че в документа са посочени неверни данъчни сметки. По думите ѝ това не са сметките на нейната фирма. Тя ще търси правата си. Запорното съобщение е за 80 хил. лева задължения към НАП. Радина Банкова е категорична, че нейната фирма не дължи такива суми.

Председателят на предизборния щаб на БСП в Ловеч Димитър Горов посочи, че институциите в града са използвани за разправа с кандидата на БСП.

Неверните данни според Банкова са в няколко аспекта, цитира я сайтът „Ловеч днес“. Първо, че има данъчни задължения в особено големи размери, което не е вярно. Тя заяви, че е консултирала със своите счетоводители и е категорична, че данните посочени в удостоверението издадено от НАП не касае данъчната сметка на фирмата. Също така, декларациите и сумите подадени от фирмата на Банкова подадени в НАП, не отговарят на тези упоменати в издаденото от данъчните удостоверение, въз основа на което са предприети последващи действия – запориране на сметки на дружеството.

Банкова обясни подробно пред медиите, че всяка фирма попълва Декларация 1, в която всеки работодател в България има задължение да декларира осигуровки, данък общ доход и здравни осигуровки. Това е всеки божи месец, каза Банкова. Това са текущи задължения, които текущо се погасяват и текущо възникват наново. Нормален процес.

Радина Банкова обясни подробно и за друг случай, който нейните опоненти в изборната битка са използвали целенасочено – обвиненията срещу нейната фирма, че е точила неправомерно ДДС. Според Банкова, това е категорично невярна информация. Нейната фирма е износител и всеки месец тя подава декларация за възстановяване на ДДС.

Според нея, казусът е интересен, защото тази тристранна сделка, която е станала повод за внушенията, 11 месец според НАП е изрядна и законна и данъчните я признават за тристранна сделка, а в края на единадесетия месец е дошла „една госпожа“, която е дошла и е заявила, че това е грешка.

Бях удивена, каза Банкова. Искате да кажете, че всички ваши колеги от НАП преди вас са некомпетентни ли? Да, те са сбъркали, отговорила служителката. Въпреки това, аз си внесох ДДС-то, след това оспорвах процедурата. Беше невероятно как много екипи в продължение на една година признават тези сделки и идва една госпожа и казва, че колегите са й некомпетентни.

 

Димитър Горов от предизборният щаб на БСП в Ловеч каза, че освен персонален удар към фирмата и затрудненията, които произтичат от това, си давате сметка, че не става въпрос само за някакво очерняне на Банкова. Става въпрос за опит за физическото фалиране на фирмата.

 

Някой го организира това, организирана е операция. Видимо е, че данните не са верни. Аз съм от доста време в политиката и случайностите в нашия занаят не са актуални. Самата атака започва дни преди първия тур. Според мен, каза Горов, не им е стигнало времето да направят удара точно преди балотажа. Блокирането на сметките става ден и половина след края на изборите.

Черният пиар на опонентите ни и кампанията срещу фирмата на Радина Банкова беше основна нишка по време на цялата кампания, за да се каже, че тя е лош работодател. И така се стигна до днес.

Дълго време имах усещането и вярването, че в Ловеч, а и на други места, НАП и други институции не се използват за разчистване на такъв тип политически сметки. Към днешната дата, смея да го твърдя с висока степен на сигурност, че институциите в Ловеч, включително НАП в Ловеч и Велико Търново, бяха използвани като бухалка в местните избори и за разчистване на сметки, заключи Горов.

 

Източник: Епицентър. бг

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button