Комисията по петиции (PETI) на ЕП ще разгледа българска петиция за магистрала Струма

Димитър Василев  в петиция отправена към Европейския съюз  изразява своята дълбока загриженост и съпротива спрямо решението на българското правителство от 19 октомври 2017 г. относно изграждането на коридор 4, част от автомагистрала „Струма“, която ще свързва Хамбург, Германия, със Солун, Гърция. Изграждането на автомагистралата е финансирано от Европейския съюз по линия на Оперативна програма „Транспорт“ за периода 2007 – 2013 г. и 2014 – 2020 г. Планираният коридор ще бъде изграден на мястото на местен път Е79, който е единственият път, свързващ град Кресна с околните малки села и с град Благоевград. Вносителят на петицията твърди, че изпълнението на плана ще има дългосрочно въздействие върху туризма в областта, върху транспортните разходи за местното население, както и върху околната среда. Вносителят на петицията призовава европейските институции да предприемат действия и да настояват българското правителство да изгради автомагистралата по алтернативен маршрут, като бъде заобиколено Кресненското дефиле, както е било първоначално решено през 2008 г.

Автомагистрала „Струма“ е автомагистрала в България, която свързва София с ГКПП Кулата и по този начин при завършването ѝ се осигурява автомагистрална връзка от столицата до границата с Гърция. Магистралата се строи на мястото на част от съществуващия първокласен път I-1.

В понеделник комисията по петиции (PETI) на ЕП ще разгледа на свое заседание българска петиция за магистрала Струма.  Заседанието се ще се излъчва и в интернет на този линк (начален час 16:00 българско време)

Back to top button
Close