Троянският Музей – „Музей на годината“ 2018

Наградата е за реализиране на проекта „Оборудване и обзавеждане на експозиционните зали

На официална церемония в Регионален Природонаучен музей Пловдив бяха връчени Третите годишни награди на Сдружение „Български музеи“ – „Наследство“, които отбелязват приноса на музейните институции и специалисти към съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на България.

На 15 април станаха известни наградените музейни институции и специалисти. Официалният протокол беше публикуван на страницата на сдружението във фейсбук.

Експертно жури в състав: гл.ас. д-р Светла Казаларска, Боряна Матева, гл. ас. д-р Тодор Петев, д-р Екатерина Цекова, доц. д-р Атанас Шопов обсъди номинациите, които се извършваха до края на месец януари и присъди за трета поредна година наградите на професионалната музейна общност.

Наградата е за реализиране на проекта „Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – гр. Троян „Оборудване и обзавеждане на експозиционните зали на обект, свързан с културния живот на Община Троян – Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства“ и в тази категория троянския музей се състезава с Регионален исторически музей – Бургас за „Ремонт и обновяване на експозицията на Природонаучен музей – Бургас“.

Музеят получи наградата за модернизиране на своите два обекта – музей – Централна сграда и галерия „ Серякова къща”.

В централната сграда на Музея обновените експозиционни пространства предоставят както традиционен, така и новаторски поглед към културното наследство. Допълнително поставените текстове и карти, специално направените рисунки, легенди и речници на термини от занаятите поднасят информацията чрез обективността на историческата наука, чрез географското териториално определяне на региона и обогатяват информацията от гледна точка на посетителите.

А зоните „Моля, пипайте!”, „Нещо любопитно” и многолистните папки определено носят креативност спрямо класическите музейно-педагогически принципи. Тези зони предизвикват публиката, давайки й възможност сама да обогати каналите си за информираност и да самоактивира своите сетива. Това прави и музейния разказ по-ефективен на базата на самоучастието на публиката.

В галерия „Серякова къща” е поставено ново външно и вътрешно художествено осветление, както и модерни системи за окачване на картини и други експонати.

Наградата „Музей на годината“ за 2018 г.  бе връчена от г-н Борис Хаджийски, Председател на Управителния съвет на сдружение „Български музеи“ на директора на Музея на занаятите, г-жа Елеонора Авджиева. На церемонията присъства и заместник кметът на Община Троян, г-жа Розалина Русенова.

Наградата е признание и за Община Троян и усилията й да обновява културните институции в града.

Свързани статии

Back to top button
Close