Награди от Сърбия за децата от Литературен клуб „Орфей“

Коледен благотворителен базар в НУПИ

БЯХА ВРЪЧЕНИ ОФИЦИАЛНО НАГРАДИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС НА ДЕЦАТА ОТ ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ОРФЕЙ” КЪМ НЧ „НАУКА-1870” – ТРОЯН

            Директорът на Националното училище по приложни изкуства „Проф. В. Колев” Илиян Илиев  Веселина Попова от Сдружение“Комитет за побратимяване“ Троян връчиха официално наградите за поезия на осем от децата на литературен клуб „Орфей” към НЧ „Наука – 1870”. Тези награди бяха завоювани на Международния поетичен фестивал в сръбския град Сремска Митровица, с който Троян е побратимен. 

Десислава Шамова от Х клас спечели едно от големите отличия в състезанието – това за най-живописна творба – със стихотворението си „Рисунка”. Тя получи почетен плакет, предметни награди и колекция от книги на сръбски автори. С награда „Похвала” от компетентното жури от писатели и преподаватели филолози се сдобиха Мария Георгиева, Сияна Цековска, Мира Вълева, Десислава Димитрова, Любов Чолакова, Георги Петров и Станислав Кордоловски.

На талантливите ученици бяха раздадени специални грамоти, подписани лично от председателя на журито Неделко Терзич – поет прозаик, драматург, археолог, член на Съюза на сръбските писатели. Всяко едно от децата получи също и луксозен поетичен сборник, който е специално издание на организаторите на фестивала – в него са отпечатани отличените от тазгодишното издание творби. Към ръководителя на литературния клуб „Орфей” – Лина Борджиева бяха отправени писмени благодарности от организаторите на конкурса.

Фестивалът в гр. Сремска Митровица е създаден специално за детска поезия и е известна литературна изява както за Република Сърбия, така и извън нейните граници, той обединява в лоното на словесното лирическо творчество стотици деца. Този фестивал се провежда за девети път и в него през настоящата година участваха 540 деца от различни страни – България, Унгария, Северна Македония, Черна Гора, Румъния, Франция, Гърция, Босна и Херцоговина и други .

Поздравления от организаторите на конкурса получи и Веселина Попова, която е председател на Комитета за побратимяване между Троян и Сремска Митровица. Госпожа Попова е и човекът, проявил инициативата да се изпратят ученическите творби на литературен клуб „Орфей” за участие в това престижно лирическо състезание. Благодарение на нейното изключително любезно и сърцато съдействие, троянските деца не само бяха забелязани от журито на фестивала, ала и успяха да получат своите грамоти и награди.

Връчването на отличията от г-н Илиев се осъществи във фоайето на НУПИ „Проф. В. Колев”, където също се състоя и коледен благотворителен базар, станал традиционен за училището. В този базар децата от различни класове предложиха свои произведения на приложното изобразително изкуство, също така показаха, че са майстори и в кулинарната сфера. Всички изложени продукти бързо се разпродадоха. Денят се превърна в един малък празник, посветен на творчеството, радостта и християнските ценности.

Related Articles

Back to top button