Стела Василева – “Пазител на традициите 2019”

Националната инициатива „Пазител на традициите“, организирана от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 /А.Р.И.З.-7/ и тази година организира Конкурс.  То се проведе онлайн и чрез жури.

Младата  троянска  художничка Стела Василева бе номинирана тази година. На 29.11 т.г.   бяха обявени резултатите от онлайн гласуването. Фаворит на публиката  е именно тя, Стела.

Днес обявиха и резултатите от гласуването на журито. Тяхното мнение съвпадна с това на публиката. И така Стела Василева е  „Пазителите на традициите 2019″ в категория Изобразително изкуство -млади.

На 7 декември – събота от 11:00 ч в Театрална зала на Национален дворец на децата ще се състои официален концерт-церемония за награждаване на победителите в националните номинации “Пазител на традициите 2019”.

На  Международната майсторска надпревара по „Иконопис”  по време на ХV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда в Етнографски музей на открито „Етър” 2017-та   Стела Василева от Троян стана носител на голямата награда „Сребърна хлопка”

Стела рисува икони от 10 години. Талантът й получава официално признание с диплома от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и с факта, че през това време тя успява да работи и да се издържа като зограф. Работи като част от екип, който се реставрира или рисува икони в православни храмове. Тя не може да си спомни колко от църквите в България са изрисувани от тях. Казва, че са много и това е достатъчно, за да стане ясно, че живеем в нови времена, в които творците все повече се оценяват по таланта.
Преди години бе номиниран в този национален конкурс  и фотографът Петър Петров(сегашния началник на Троянската пожарна), който  също стана“Пазител на традиците “ в раздел фотография.
Екипът на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 благодари на дългогодишните партньори от Национален дворец на децата за гостоприемството и на носителя на наградата Пазител на традициите, Дешка Кротева, която предостави ваучери за почивка в “Къщата на Дешка” за отличените Пазители на българските традиции.

 

Back to top button
Close