Троянските занаятчии отбелязаха „Ден на Майстора“

Произведенията на троянските майстори могат да се видят и в галерията "Серякова къща" - Видео и галерия

Майсторите в Троян отбелязаха Деня на Св. Спиридон, покровител на занаятчиите, с различни прояви, както в планинския град, така и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак.
Те се събраха пред Музея на занаятите в Троян и с шествие се отправиха към църквата „Св. Параскева“, където бе отслужен водосвет за тяхно благословение, здраве и спорен труд.
След това в музея бе открита изложбата „Богатството на троянската керамика“ и бе представена видеоимпресия на пленера „Духовни проявления във времето и пространството“, състоял се през лятото.
Изложбата показва в шест витрини много малка част от керамиката във фонда на музея, който притежава над шест хиляди единици. Представено е многообразието на троянската керамика като развитие, форми, украса, стилистика, заяви за БТА Нина Димитрова, уредник на фонда „Керамика“ в Музея на занаятите.
По думите й 20-те табла, които са част от експозицията, са с богата информация и позволяват изложбата да излезе извън залите на музея и да бъде представена и на други места. На тях може да се прочете кога и как се пие ракията, как се казват съдовете, поговорки и изрази, свързани с грънчарството, как е възникнала троянската шарка, за историята на керамиката.
Изложените съдове показват троянската керамика от края на 19-ти век до 70-те години на 20-ти век. Те са дело на известни майстори, които са положили основите на занаята в региона и са останали в историята като едни от най-добрите майстори грънчари. Димитрова добави, че могат да се видят типичните за троянската керамика стомни и бърдуци, някои от тях с шеговити сценки, съдове за ракия.
Председателят на Задругата на троянските майстори Надежда Христова заяви, че в момента в региона има над 200 занаятчии. „За мен занаятите са живот, с ръцете си творим, но то идва от сърцето. Така че, занаятите са ми сърцето. Днес с традиционните похвати създаваме модерни неща, които се харесват и на по-младите“, добави Христова. Според нея има завръщане към цененето на занаятите, все повече хора избират ръчно изработените вещи.
Произведенията на троянските майстори от Задругата и Камарата на занаятчиите могат да се видят и в експозиция, подредена в галерията „Серякова къща“. В Националното изложение за празника бе открита ретроспективна изложба.

БТА Даниела Балабанова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button