Дечо Дечев се оттегля от НЗОК

Управителят на здравната каса с остри критики към Министерството на здравеопазването

Дечо Дечев подава оставка от НЗОК, обяви самият той в интервю пред радио „Дарик“. Управителят на здравната каса се аргументира с това, че е поел ангажимент само до 12 март, когато приключва настоящият мандат, но посочените от него примери за нередности в системата доизясниха останалите причини за решението си.
Контролът, това е един от проблемите, че контролът на практика се осъществява на база отчетни документи, които предоставят всеки изпълнител на медицински дейности. И по документи системата, тъй като не е променяна от много години, тези изпълнители придобиха опит в привеждане на подходящия вид на тези документи. Така че по документи, реално, не мога да кажа, че има проблем. В същото време обаче не мога да кажа, че нещата придобиха такъв вид, че действително може да говорим за организирана система за отчитане на дейности, които са извършени в по-малък обем, или пък изобщо не са извършени. Това е факт, няма какво да го крием. Точно заради това се налага, и в предишния ни разговор с вас споменах тази тема, искаме или не искаме, приятно или неприятно се налага една основна ревизия на дейността на касата. Както в нейната организация, защото тя не е адекватна на промените, които настъпиха през тези 20 години, тоест организацията в момента с 28 регионални каси и така нататък, тя в никакъв случай не е адекватна на промените, които настъпиха през тези 20 години.
НЗОК заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска, каза Дечев. Парадоксът е резултат от законови текстове на здравните власти, които той определи като лобистки. Дечев уточни, че в няколко случая през 2019 година здравната каса е поставяна пред свършен факт и пример за това е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. Изведнъж обаче се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, заяви още Дечев, визирайки здравния министър Кирил Ананиев.
Нужни са не повече от шест здравни каси за цялата страна, а не 28, както е в момента, но една година преди парламентарни избори такава ревизия е невъзможна. Дечев e категоричен, че вече можем да говорим за една организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени. Налага се ограничаване на броя и на болниците, както и въвеждането на редица реформи, които по думите на  Дечо Дечев екипът на здравното министерство не е успял да предприеме. За да се случат обаче те, трябва да има унисон в действията на екипа на касата с екипа на министерството.
Реалният резултат е такъв – ние наказваме работещите болници. Два пъти разбрахме, че котлонът пари и продължихме да го пипаме,“ коментира Дечев пред Дарик радио.

Via
24 часа
Source
Dir.bg

Related Articles

Back to top button