Истина за дрегера

Габриела Тодорова: Действията на служителите на РУ-Троян към момента на този инцидент са били изцяло съобразени със закона

На 16.12.2019 година в една криминална хроника бяхме публикували, че през почивните дни, на 14.12. рано сутринта, троянски полицаи са задържали 21-годишна жена от с.Бели Осъм заради концентрация на алкохол 2,57 промила в издишания въздух.
Тази информация пристигна от пресцентъра на ОД на МВР- Ловеч – без инициали, без имена. Причината е ясна – заради Закона за защита на личните данни и неприкосновеността на хората, за които се отнася.
Получихме писмо от водачката, която се е разпознала в полицейския бюлетин, с молба да напишем истината (нейната) за случая.   По-долу ще Ви запознаем и с позицията на ОД МВР-Ловеч.

Вечерта на 13 декември тя и майка й са били на новогодишно празненство. Младата дама не е пила грам алкохол, защото ще шофира. Тръгнали да се прибират и ги спират служители на МВР Троян. След традиционните проверки водачката на леката кола прави тест за алкохол чрез дрегер. Той показва концентрация на алкохол в издишания въздух 2,57 промила. За нея и майка й това е изненада, защото и двете знаят, че не е лизвала алкохол. Веднага тръгват да правят кръвна проба, но по закон при такива случаи се пуска бързо досъдебно производство и се отнема  Свидетелството за управление на моторни превозни средства.

За разлика от дрегерите, пробите за алкохол в кръвта се извършват по съвършено различен начин. Подобна проверка няма как да се направи от всеки индивидуално, нито пък протича толкова бързо. Извършва се само от сертифицирани медицински лица, тъй като е свързана с вземане на кръвна проба. Освен това, резултатите от кръвния тест са налице след доста по-дълго време, тъй като пробите преминават през лабораторен анализ. За сметка на това информацията е по-надеждна и показва с изключителна точност количеството алкохол в кръвта. При алкохолните проби отпадат и всички ограничения, които са налице при дрегерите – повечето модели, например, не отчитат с достатъчна точност алкохол над определени промили.

Изследванията от кръвната проба показват, че няма грам алкохол в кръвта. Момичето е без документи, притеснено. Решават да обжалват акта, написан в момента, когато дрегерът е отчел наличието на алкохол. Правят второ изследване на дадената кръв. Тя отново е нулева.

След месец  Районна прокуратура – Троян с постановление отменя всички санкции срещу момичето и й връщат книжката( СУМПС).

Потърсихме за коментар по случая  Габриела Тодорова – говорител на ОД МВР – Ловеч.  Тя потвърди горе казаното от водачката и сподели,  че действията на служителите на РУ – Троян към момента на този инцидент са били изцяло съобразени със закона спрямо резултата, показан при проверката от техническото средство.“

Ето и цялата позиция на ОД на МВР Ловеч по случая:
„Дрегерите са много чувствителни и прецизни прибори. При използването им във вградените сензори се натрупват отлагания, което води до намаляване на точността им, затова производителите препоръчват проверката и калибрирането им да се прави веднъж годишно, а за стационарните (портални) апарати, както и дрегери от серията Alcotest – на 6 месеца. Специално дрегерът, отчел високата стойност, е бил тестван по график в края на месец октомври в София, в лаборатория, която поддържа техническите средства на МВР, след което е върнат отново в РУ – Троян. Когато е получен резултатът от кръвната проба на водачката, дадена за химичен анализ, дрегерът незабавно отново е бил изпратен на технически преглед и калибровка в лабораторията в София. Действията на служителите на РУ – Троян към момента на този инцидент са били изцяло съобразени със закона спрямо резултата, показан при проверката от техническото средство.“

Source
ОД на МВР Ловеч

Related Articles

Back to top button