На вниманието на всички, ползващи печки с твърдо гориво

Петър Петров: Апелирам населението за по-голяма отговорност при използването на отоплителни уреди

Във връзка с възникналите напоследък пожари в стари жилищни сгради, предимно в селата на общината, апелирам населението за по- голяма отговорност при използването на отоплителни уреди. Най- голям процент се ползват отоплителни уреди на твърдо гориво. Предпоставките за пожари идват от запалване на комина до обхващане на покрива на жилищната сграда. Не се обръща внимание на почистването на комините. Всяка безотговорност е сурово наказана от огъня. Непочистени комини причиняват пожари почти ежедневно.
Особено в рискова ситуация са хора живеещи в махалите и отделно стоящи сгради. Достъпа до къщите е ограничен и докарването на сили и средства изисква големи усилия и рискове, а понякога пожарен автомобил не достига на място. Заледените пътища също създават затруднение и забавят екипите, тъй като се налага да се привлича техника за опесъчаване, а това отнема ценно време. Провиснали клони повреждат и забавят спасителната техника. Нека хората да бъдат отговорни и да сигнализират кметовете, и службите за сигурност при забелязване на сложни ситуации описани по горе. Близките и комшии да обръщат внимание на хора които трудно се справят сами с отоплителните уреди и са във висок риск за възникване на пожар.
РСПБЗН гр. Троян полага големи усилия в информационно-разяснителна кампания, но ако не се замисляме, усилията са напразни.

БЕЛ на редактора: Причина за този апел от страна на началника на РСПБЗН гр. Троян, Петър Петров, е смъртта на човек при пожар в троянското село преди няколко часа.(При пожар загина 69- годишен мъж)

Изгорелият в черноосъмския пожар е имал навик да суши дърва до печката.  Очевидно се е подпалило някое дърво и лумнал огъня.  69-годишният мъж е бил трудно подвижен и сам. И не е успял да излезе от къщата. Горящият покрив  се е срутил върху него.  Трите пожарни дошли след закъснял сигнал от съседи, защото къщата е била доста далеч, не са успели да помогнат на човека.

Преди две седмици изгоряха 3 къщи в троянското село Шипково. (Пожар в Шипково). Отново от безотговорност към този вид печки. Доброто беше там, че нямаше жертви, но изгоряха къщи.

Related Articles

Back to top button