Откриха цистерни с опасни вещества край Торос

Работният вариант по случая е наказателно производство за опасни вещества

На  10 и 12 януари т.г.  бяха намерени 6 броя цистерни  с вместимост всяка по 1000л в разрушена сграда край луковитското село Торос. В неделята са задържали  и камион  с опасни вещества.

Какви са все още не е известно. Това заяви окръжният прокурор Валентин Вълков на съвместен брифинг с директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Милен Маринов. Едва вчера(16.01.2019.)  специална фирма е наета да извърши химически, а след това и токсикологичен анализ, за да се установи съдържането в цистерните.
В пресъобщение от ОД на МВР беше съобщено, че  след  получен сигнал  на 10 януари е получена информация в полицията,  са намерени шест цистерни, всяка с вместимост по хиляда литра в тази изоставена града. Едната от тях е била празна. Предприети били от прокуратурата съответните действия и на 12 януари (неделя) следобед е задържан камион, с великотърновска регистрация, с четири цистерни в него, също с вместимост около хиляда литра. Задържани били за 24 часа са две лица – от Велико Търново и ловешкия регион, едното с криминална регистрация, които не са предоставили необходимите документи за превозвания от тях товар. Също така твърдяли , че не са знаели какво карат. Незабавно е било образувано досъдебно производство.
Окръжният прокурор Вълков поясни  още, че цистерните от разрушената постройка в гористата местност и камиона са иззети и закарани на площадка за отпадъци в Луковит.
Според него  никой не може да каже какво е веществото в цистерните. Това в камиона, което е било в течно състояние, след 24 часа се е втвърдило. „В другите цистерни продължава да е в течно състояние, но част от този отпадък, по незнайни причини, или се изпарява, или изтича. В две от тях имаше пробойни, т. е. някакви дупки, от които изтичаше или е изтекло. Вероятно това е станало и с шестата цистерна, която намерихме празна.  Има разлика във веществата между четирите цистерни в камиона и другите шест“, уточни Вълков.
В момента се извършват процесуално-следствени действия и се разпитват свидетели.  Резултатите от изследванията и разпитите се очакват до няколко дни.

Работният вариант по случая е наказателно производство е за опасни вещества. След като се направи анализа и се установи, че са отпадъци, то ще бъде променено. Съответно и наказателната отговорност ще е друга.

След разследване се знае, че камионът е идвал от Ботевград, а шофьорът и спътникът му обяснили пред полицаите, че карат цистерните към площадка за отпадъци в Търновски регион. Но се оказва,че  тази площадка е затворена от ноември м.г.  Фирмата, която е сключила договор с ботевградската фирма е със седалище Варна.

Тук всичко е наред в схемата. Проблемът е дали фирмите имат разрешение и са спазили законовите разпоредби, завърши Валентинк Вълков

Related Articles

Back to top button