Новоизбраният президент на Гърция е с българско потекло

Съдийката от Солун, Екатерини Сакеларопулу е 13-ият държавен глава на южната ни съседка

Екатерини Сакеларопулу е 13-ият държавен глава на южната ни съседка и ще встъпи в длъжност на 13 март.

Висша съдийка, експертка по екологично право, ще бъде първата в историята жена – президент на Гърция. Екатерини Сакеларопулу бе одобрена с огромно мнозинство в гръцкия парламент, с което успя да постигне историческо обединение на основните враждуващи партии, пише в. „Катимерини“.

63-годишната новоизбрана президентка заяви, че това прави „чест на справедливостта и на съвременните гръцки жени“.

Сакеларопулу е определяна като юрист с особен авторитет и без изявени политически пристрастия и ангажименти. От 2018 г. досега тя бе председателка на най-висшия съдебен орган в Гърция – Държавния съвет, и отново бе първата жена на този висок пост.

Президентът на Гърция се избира на специално пленарно заседание на парламента и има основно церемониална функция, макар да разполага с известни политически правомощия. Основната власт в страната обаче принадлежи на министър-председателя.

Парламентарното гласуване в сряда бе определено като „историческо“ поради единството във вота на три партии в парламента – „Нова демокрация“, СИРИЗА и „Движението за промяна“.

Кандидатурата на Сакеларопулу, която бе и единствената за поста, бе подкрепена още на първото гласуване с 261 гласа от 294 присъстващи депутати при необходим праг от 200 гласа.

Дъщеря на съдия от Върховния съд, Екатерини (Катерина) Сакеларопулу е родена в Солун през 1956 г. Завършила е Юридическия факултет на Атинския университет през 1978 г.

През 1982 г. е назначена за докладчик в Държавния съвет (Върховния административен съд). Продължава кариерата си в административното правосъдие, като през 2015 г. е назначена за зам.-председател, а през октомври 2018 г. – за председател на Държавния съвет.

През 1989 – 1990 г. участва в магистърска програма по конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи (2013 – 2015).

От март 2015 г. е председател на научното сдружение „Гръцко общество по екологично право“.

„Поздравления за Екатерини Сакеларопулу – първата жена президент на Република Гърция, избрана с много голямо мнозинство в гръцкия парламент.

Разведената майка на едно дете живее в Атина и е запалена любителка на котките.

Работила е по големи дела, свързани с екологичната среда, включително отклоняването на гръцката река Ахелой в област Тесалия и опазването на историческите бежански сгради на бул. „Александрас“ в Атина.

Сакеларопулу става 13-ият президент на Гърция и заменя на поста досегашния държавен глава Прокопис Павлопулос за срок от 5 години. Тя ще положи клетва на тържествено заседание на парламента веднага след изтичането на мандата на Павлопулос на 13 март.

Сакеларопулу ще е главнокомандващ на армията и ще играе до голяма степен церемониална роля с ограничени политически правомощия, но практиката показва, че гръцките политици често се допитват до президента за съвет.

Първата жена президент на Гърция произхожда от българското гръкоманско село Еникьой, Ксантийско.

Българското име на Еникьой е Кръсто поле, но от 1926 г. селото носи името Ставруполи и сега в него живеят към 800 души. Родителите на гръцката президентка са родени в Ставруполи, пишат гръцките медии, предава 24 часа. Самата Сакеларопулу, която бе председател на Върховния административен съд в Гърция, сочи за свое родно място Солун. Гръцки медии цитират местни жители, които си спомнят Екатерини, когато е била на ваканция в селото, разположено в долината на река Места.

Еникьой, заедно с Габрово (Калифея) са били двете християнски български села в Ксантийска кааза в началото на миналия век. По време на войните обаче населението на Габрово е принудено да го напусне. Голямата част на Ставруполи – също. Те се преселват предимно в Златоград, Смолян и Ксанти. През 70-те година на XIX век преподавател в двете села е видният възрожденец Яков Змейкович.

Днес с. Габрово е заличено и са останали само руини, от които почти не личи, че е имало къщи, училище, църква, всичко е обрасло в бурени и тръни.

“В Ставруполи много хора говорят български, но се крият. Гръкомани са. Селото е било населявано от българи. Има книга за историята му с автор Георги Вулев, чиято къща и днес е запазена”, каза писателят и автор на историята на Златоград в 4 тома Ефим Ушев.

Съдбата на двете села е различна, тъй като през миналия век в Ставруполи живеели и гърци, а в Габрово – единствено българи, отказали да приемат гърцизма.

Ставруполи е побратимено със смолянското село Левочево.

Източник
24 часаДунавмост

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button