Първото троянско бебе е момиче

5 бебета са проплакали повече през 2019 -та спрямо 2018-та в троянската болница

Днес, 02.01.2020 година в 12:18 часа се роди първото троянско бебе в  Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Георги Стоев – Шварц“. Принцесата тежи 3420 г и е дълга 52 см. Майката е Натали Веселинова и  е от село Врабево. За 29 -годишната врабевянка това е първо раждане.  Щастливият татко е  Иван Касабов, троянец.

От Нова година насам всъщност това  е  третото бебе,  родено в троянската АГ клиника.

Второто бебче, което проплака  е момченце. Родено е по оперативен път  – секцио, както и троянската принцеса, и тежи 2950 г. Родителите му са от Дерманци, това съобщи старшата сестра на АГ отделението в болницата. Първото бе от град Попово (Търговище), момиче (Илияна)
Екипите на отделението са помогнали през 2019-та да се родят 283 бебета спрямо 278 за 2018 година, като има една двойка близнаци. Момчетата доминират -149, младите дами са 134.
Засега все още не знаем колко са троянчета (говорим за постоянен и настоящ адрес да са от града). Според старшата сестра родилките са по лична карта, където има постоянен адрес, който понякога е различен от настоящия. Важен е фактът, че много жени предпочитат да раждат под грижите на екипа на троянското родилно отделение с главен лекар д-р Марин Василев.
Можем да отчетем, че в Троян има прираст на раждания в сравнение с ловешкото АГ-отделение, където са се родили 152 деца, близо 60 по-малко в сравнение с предходната година, когато са били 211.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button