Почина Теофан Сокеров

България загуби големия художник проф. Теофан Сокеров

Днес е починал големия художник проф. Теофан Сокеров, съобщава от Съюза на българските художници.

„Тази сутрин ни напусна почетният гражданин на Ловеч – художникът Теофан Сокеров. Вярвам, че всички ценители на таланта му, неговите ученици и студенти, както и всички ловчалии, ще съхранят искреното си уважение към приноса на Теофан Сокеров за развитието на българското изобразително изкуство.

Да е светла паметта му!“, това се казва в поста на кмет на Община Ловеч Корнелия Маринова във Фейсбук страницата си

Какво прави значим Теофан Сокеров 

Професор Теофан Сокеров е сред най-известните и значими съвременни български художници. Творчеството му е многолико и богато.

Работи няколко години като свободен художник в родния си град Ловеч. Тук сътворява първата си картина „Възпоменание“. В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в НХА.

От 70-те години е реализира десетки самостоятелни и групови изложби. Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения.

Автор е на художествено оформление и стенописи в Патриаршеската църква, Царевец, Априловската гимназия в Габрово, Дом-паметник на връх Бузлуджа, Националния музей „Земята и хората“, Националния дворец на културата, Мозаечни пана в Музей „Васил Левски“, Съдебната палата и много други.

Проф. Теофан Сокеров е лауреат на престижни награди за живопис – „Владимир Димитров-Майстора“ през 1979 и 1982 г., на „Захари Зограф“ през 1984 и „Илия Петров“ през 1985 г.

Работил в сферата на живописта, рисунка, монументация,  изкуства, скулптори. Участвал е в множество представителни изложби на българско изкуство в чужбина.

Проф. Теофан Сокеров е лауреат за престижни награди за живопис  – „Владимир Димитров-Майстора“ през 1979 и 1982 г., на „Захари Зограф“ през 1984 г. и „Илия Петров“ през 1985 г.

Поклон пред паметта му!

Source
wikipedia.org

Related Articles

Back to top button