Почина живата памет на Троян – Йонка Мичева

Дългогодишна учителка на малки и големи

На 02.01.2020 година, на  97 години се е споминала дългогодишната учителка Йонка Мичева, съобщи за „Троян експрес“  Христо Костов.

Родена  е на 06.04.1922 година в Троян.

ПОЧЕТНИЯТ ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ТРОЯН, Йонка Мичева е завършила е Троянската смесена гимназия и  висшето си образование – специалност биология в СУ „Свети Климент Охридски“София. След завръщането си в родния град от 1950 до 1966 г. е директор на Троянската гимназия „Васил Левски“. Народен представител в 29-то Народно събрание /1958-1961 г./ През 1966 г. е избрана за заместник председател на Градския съвет – Троян, а през 1970 г. – за секретар на Градския комитет на БКП-Троян, отговаряща за образованието и културата. Йонка Мичева Ангелова е първата жена – избрана за ръководен пост в структурите на местната власт. Йонка Мичева е с лично присъствие в обществения живот на Троян. Участва в читалищната дейност, инициатор и организатор е на популярните туристически походи, участва в дейностите на женското движение, активно се включва и в различни обществени прояви.

През 2012 г. по повод на нейния 90-годишен юбилей е наградена от община Троян с званието ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ТРОЯН.
„Без съмнение Йонка Мичева е една от емблематичните личности в нашия мил град Троян. Тя е жена, която е направила много за образованието и културата в Троян.“, споделя за нея Христо Костов (неин родственик)

Поклон!

Поклонението ще  е на 04.01. на Старите гробища от 10:00 часа, погребението в 12:00 часа.

Related Articles

Back to top button