Преклонение пред паметта на героите

Смълчан е Балканът пред паметта на героите -  българи, руси, фини

 Пред величието на героите на почетен караул пред паметника на ген. Павел Карцов днес по обед бяха застанали представители на РК 34-ти пехотен троянски полк Априлци – Троян –Севлиево от НД „Традиция“ . Поводът бе,  че преди 142 години на този ден се е състоял последният епизод на една от многото величави битки в епичната руско-турска война, донесла на България чаканата 5 века свобода. При невероятно тежки условия отрядът на генерал Павел Карцов преодолял един от най-високите и недостъпни проходи на Стара планина – Троянският проход. 

„Изминали са 142 години от паметното събитие. Смълчан и величав е днес Балканът. Смълчан пред подвига на героите –  българи, руси, фини. Величав като безсмъртното дело, което забравата не ще покрие никога, като самата свобода.“, каза в уводните  си  думи водещата Елена  Вълчева от Община Троян.

След това  тя даде думата на г-жа Елеонора Авджиева,  Директор на Музея на занаятите в нашия град,  която  ни върна  към онези страшни и величави дни.

Директорът на Музея на занаятите в Троян Елеонора Авджиева разказа, че битката е продължила пет денонощия, от 3 до 7 януари 1878 година. В нея са участвали един руски батальон от 6500 бойци, предвождан от генерал Павел Карцов, и доброволци- герои от Троянския край.
В битката са  Троянския проход  са загинали 26 руски войници, шестима са безследно изчезнали, 48 са измръзнали, а 62-ма са ранени.

 Венци и цветя на признателност  пред подвига на онези знайни и незнайни   герои , останали завинаги в прегръдката на Троянския балкан бяха поднесени от Община Троян и Общински съвет в града, ВМРО, СУ“Васил Левски“ Троян и Общинската организация на БСП.

Със сведени глави  и  с едноминутно мълчание присъстващите от държавни учреждения, жители на града, почетоха паметта на героите.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button