Регистър за всички ВиК активи в област Ловеч

В област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор - тя не може да се възползва от европейските средства

По време на брифинга на Ваня Събчева – областен управител за дейността през миналата година съобщи, че  през 2020 година предстои изготвянето на регистър на всички ВиК активи в област Ловеч, след това ще се направи ревизия и приоритетно следва да бъдат ремонтирани и рехабилитирани най-застрашените участъци.

В област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор, а това означава, че през този програмен период тя не може да се възползва от европейските средства за ремонт на водопроводната и канализационната мрежа. Единственият начин за ремонти на водопроводната мрежа е да се търси национално финансиране. „Ние сме получавали такова финансиране, благодарение на МРРБ, което ни отпусна средства за ремонт на стената на хидротехническо съоръжение на „Долно Езеро“, чрез което се подава питейна вода на около 28 000 души от градовете Луковит, Ябланица, Червен бряг, и прилежащите села от водоснабдителна група „Златна Панега“, отбелязва Ваня Събчева.

През изминалата година във връзка с необходимостта от реконструкция на водопровод публична държавна собственост, е обявена процедура за възлагане на обществена поръчка за „Реконструкция на Водоснабдителна група „Черни Вит – Луковит“, І етап. Постъпила е една оферта, която е отворена на 3 декември миналата година. И в момента комисията продължава работата. „Надявам да се избере изпълнител съвсем скоро и отново да сключим споразумение за финансиране от МРРБ“, поясни Събчева.

Ваня Събчева  сподели  още за  спечеленото дело пред Административен съд Ловеч по решение на Общинския съвет в Ловеч за провеждане на местен референдум с въпрос: „Желаете ли Община Ловеч да обособи общинско дружество ВиК – Ловеч със 100 % общинско участие, като за целта излезе с активите си от сегашното дружество, в което мажоритарен собственик е държавата, а Ловеч има 28 % от капитала?“. Поради сериозни закононарушения, описани в решението на съда, той го е отменил, като мотивите на магистратите са се припокривали с мотивите на областния управител срещу решението на общината, завърши Събчева

Related Articles

Back to top button