Страхотен успех за троянски скиори

Ивайло Ковачев е с най-добро време от българите, Емили е 95-та

Две троянчета представиха страната и града ни в 36-ото издание на „Купа Тополино” по ски бягане във Вал ди Фиеме (Италия) в събота и неделя. Te спортуват в СК „Амбарица” Троян.
Това състезание е за деца от 10 до 16 години, неофициално световно първенство до 16 години. Организатор на проявата е Франко Нонес, Олимпийски шампион на 30 км през 1968 Гренобъл, Франция. Това е невероятен празник за малки и големи. Български отбор участва с още млади, талантливи и амбициозни спортисти и тази година на 36-то състезание купа „Тополино”. Ивайло  и Емили  се представиха повече отлично и защитиха троянската школа.
Най-доброто класиране от всички български момчета и момичета участващи в купата е на   Ивайло Ковачев (спортист на годината, до 14 години на Община Троян), класирал се на 25 място от 125 участника.  Това е страхотно постижение, имайки предвид, че Ивайло е биатлонист и практикува класическият стил на каране на ски от съвсем скоро.
Другият троянски представител Емили Нинова (4-та в класацията Спортист на годината до 14 години на гр.Троян),  се класира на 95-то място от 130 участващи. Също много добро постижение, което говори за добрата треньорска работа на Цочо Терзиев, Тодор Генковски и Теодора Малчева.
Нашите скиори бяха избрани от Българската федерация по ски от заеманите места в ранглистата на скиорите в страната. Благодарение на Федерацията в Италия,  Троян бе представен достойно от Ивайло Ковачев и Емили Нинова.
И нещо любопитно. Талантливият български скиор алпиец Алберт Попов влезе в историята на ските ни, като печели на 8 март 2003 година два пъти слалома за купа „Тополино“, който се провежда във Фолгария, Италия.
Надпреварата се води неофициално световно първенство за подрастващи и в нея традиционно участват около 1000 деца. От 2017 година вече се казва „Skiri Trophy X Country”, заради новия спонсор ‘”Киндер”.

Призьорите се борят не само за традиционните награди – медали и купи, но и за доста апетитни предметни призове, сред които планински бегач, различни модели ски на известна марка, водонепромокаеми якета, спортни сакове, както и кошници с храна и лакомства. Освен състезанията пък организаторите на престижното състезание в Италия са осигурили и множество забавления за младите си гости, като представления на клоуни, тематични вечери и др.
Поздравления за всички – състезатели и треньори, които допринесоха  за големия успех в Италия.

Source
СКБ"Амбарицауикипедия

Related Articles

Back to top button