Величкий епископ Сионий ще открие изложба

Сантиментът ми  към Троян е породен и от моя приятел Игумена на троянския манастир Сионий

       На 16-ти януари 2020 г. в 17.30 ч. Величкий  епископ Сионий, игумен на Троянската света обител  ще открие първата за годината изложба в галерия „Серякова къща”.  Известният скулптор Александър Пройнов – АПЕР ще подреди самостоятелна изложба  на  малките пластики ще бъдат подредени в пространството на троянската артгалерия „Серякова къща“

  Заглавието ѝ „Je suis” (Аз съм) подсказва, че нейният автор е утвърден български художник, който чрез творбите си ще ни разкаже житейски скулпторни истории. 

Защо  поредната му творческа изява е точно в Троян ? 

Творецът е лаконичен: „ За мен Троян е възрожденски град , с традиции и отношение към автентичната българска култура. Троян е  пример за възраждане и носител на изконните български ценности.

    Сантиментът ми  към Троян е породен и от трайното присъствие на моят приятел и съидейник , игуменът на Троянския манастир,  Величкий епископ  Сионий,  който съм поканил да открие изложбата. Защото в Троян  има обособена културна среда, в която поколенията си подават ръка за възраждане на една нова и по духовна България.”

Изложбата ще бъде открита от игумена на троянския манастир и ще продължи да 15 февруари 2020 г.

Кой е  Александър Пройнов – АПЕР и връзката му с Духовността?

Александър Пройнов – АПЕР е роден на 6 септември 1958 г. в София.

Работи в сферата на монументалното изкуство .

За времето от 1982 до днес като творец е реализирал десетки самостоятелни изложби в Европа, близо 800 атракции и представяния у нас, изработил е над 2000 малки пластики. 
Носител е на редица награди  включително и на сребърен медал за принос към съврeменното изкуство.

Създател е на европейския символ “Зевс и Европа” за национални и регионални медии / телевизии/ под егидата на френското правителство и ЕС.

Благодарение Епископ Сионий ще се запознаем с творчеството на АПЕР, който е създател е на наградите  на десетки национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата: “Златната ракла”,  на наградата „Слава”, връчвана на най-успешна фирма от Германо-Българската индустриално-търговска камара, на Комисията за защита на конкуренцията, Будител на годината на БНР – статуетката „АЗБУКИ”, на  наградата Топ-20 за българска музика на БНТ и БНР, на статуетката „Бялата птица” връчвана от БТА за дарителство, на НАП, МВР,МНО, на други литературни и поетични конкурси.

      Дарител на много обществено  политически организации, училища, читалища, сиропиталища и на индивидуални носители на национална гордост и българщина .

  Самоопределя се като асоциативно символистичен–философски скулптор, носител на новия Ренесанс.

  Негови статуетки са притежание на Ватикана – подарени на папа Йоан Павел  Втори и Папа Бенедикт, на много световни музеи и частни колекции.

Благодарение на неговия приятел духовникът Сионий ще може да видим изложбата в троянската галерия.

 

 

Related Articles

Back to top button