Йоан Колев вече е състезател на италиански отбор

Колоездачът от КК „Хемус -1896”- Троян, Йоан Колев, замина за италианския град Лука. Там ще тренира и ще се състезава от името на тамошния отбор Gragnano sport club

Колоездачът от КК „Хемус -1896”- Троян, Йоан Колев, замина за италианския град Лука. Йоан тренира вече от 10 години и е във възрастова група мъже, до 23 години.
Там ще тренира и ще се състезава от името на тамошния отбор Gragnano sport club. За досегашния състезател на 124-летния троянски отбор това е едно ново преживяване, изпълнено с много предизвикателства и в същото време голяма отговорност.

Йоан Колев
Йоан Колев в Италия
Снимката е от личния архив на колоездача

Това и бе повод да се чуем с него като целта  бе да ни разкаже как така реши да смени Троян с италианския град Лука, който не е много голям и отстои на 45 км от град Пиза.
Идването му в Италия се е случило благодарение на троянския отбор и на един от големите мениджъри на колоезденето, Пиеро Пиероно, сподели студентът от Националната спортна академия. „Всички те помогнаха изцяло, за да се състезавам в Италия и да карам в този отбор . Водихме преговори през месец октомври 2019 г. в града, където се намирам в момента, и малко след това Президентът на италианския отбор се обади да каже, че през следващия сезон ще се състезавам за техния отбор”, разказва троянският колоездач.
Разбира се, веднага се съгласява с цел „да се развивам в чужбина и да имам добри състезания.”
Сезонът в колоезденето в Италия е много дълъг. Първият старт е на 22 февруари и ще приключи в средата на месец октомври.
„Ще бъде тежко. Надявам се бързо да свикна в Италия. Също така трябва да се сработя добре с новите ми съотборници. През последните 2 месеца тренирах добре и се надявам на един успешен сезон, изпълнен с чудесни моменти”, споделя бившият ученик на троянското училище „Васил Левски”.
Първите му дни в Италия са минали добре. Запознал се е с треньора и със съотборниците си, както и с целия щаб на колоездачния тим . Тренира всеки ден. По-топлият климат в Италия позволява всекидневно натоварване. Колоездачите от Gragnano sport club са почти на негова възраст (20-24 години). Освен Йоан, в екипа има и албанец. Всички те са като едно семейство. Живеят заедно в къщата на отбора в град Лука . „Атмосферата в отбора е страхотна, разбираме се с момчета перфектно. Целите ни са в една посока. Да ставаме все по-добри”, продължава разказа си Йоан.
Една тренировка протича между 3-5 часа. Има дни от седмицата, в които въртят педалите и по-малко. Също така има и ден, в който почиват. За разлика от България, там има много състезания. Почти всяка седмица отборът има много богат състезателен календар.
Мечтата на троянския младеж е да постигне успехи както в спорта, така и в живота. „За сега искам да има добри резултати и след няколко години да бъда в един от най-добрите отбори в света”, мечтае на глас Йоан.
„Ако трябваше да избирам сега професия? Това ще е треньор по колоездене”. Той си пожелава през новия сезон да бъде здрав и да направи един успешен сезон.

На читателите на „Троян експрес” Йоан Колев пожелава да бъдат здрави и щастливи.
А ние му пожелаваме попътен вятър!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button