Заболелите от варицела се увеличават

Рязко се е увеличил броят на болните от варицела в България

Според главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев рязко се е увеличил броят на болните от варицела. За по-малко от месец, новите случаи са над 2 000. В голяма част от детските заведения в страната поставиха групи под карантина.

По справка на РЗИ Ловеч има седем случая на  заболели  от варицела  в областа, като за Троян са  две деца  на 3 г. , поредни случаи за ДГ „Синчец“ ; 3 месечно бебе, което заболява като контактно на сестра си и 2 годишно дете от ДГ „ Буковец“  – пореден случай  и от с.Орешак – дете на 6 г., което посещава СУ „Свети Климент Охридски“ гр. Троян – първи случай в училището.  Останалите са  от Ловеч – 2 случая. Тук трябва да уточним ,че тези данни са до 10 януари т.г.  Все още нямаме информация от РЗИ Ловеч за изминалата седмица.

Лекарите все пак успокояват, тъй като при деца, заболяването се преболедува много по-лесно. Заради огромния брой на болните, от тази година ваксината срещу варицела влиза в препоръчителния имунизационен календар.

Също така призовават да има ваксинация като защита срещу варицелата.

Ваксината се препоръчва в много държави. В някои страни се изисква ваксинация срещу варицела преди влизане в основното училище. Втора ваксина се препоръчва пет години след първоначалната имунизация. Ваксинираният има висок шанс да прекара болестта по-леко, ако бъде заразен.Имунизацията до три дни след контакт със заразен намалява заразността и сериозността на болестта у децата. До този момент ваксината не се предлагаше на българския пазар, но разрешителните вече са дадени.

„Към момента не е ясно каква ще бъде цената й, нито колко от българите ще отидат до аптеката, за да си я купят. Независимо от интереса обаче, следващата стъпка е ваксината да влезе в задължителния имунизационен календар“, добави  пред репортер на Нова ТВ, председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Варицелата (на латински: varicella), позната още като лещенка, е вирусна заразна болест, главно сред децата до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни. Пренася се по въздушно-капков път. Обикновено се формира траен имунитет, но в редки случаи е възможно повторно разболяване
Ранните симптоми при подрастващите и възрастните са гадене, липса на апетит, болки в мускулите и главоболие. Те биват следвани от характерните обриви или афти, физическо неразположение и висока температура, които предвещават наличието на болестта. Орални прояви на болестта (енантем) понякога могат да предхождат външните обриви. У децата болестта обикновено не се предхожда от ранните симптоми и първият знак е обривът в устната кухина. Обривът започва като малки червени точици по лицето, скалпа, торса, ръцете и краката, които за 10 – 12 часа се превръщат в малки подутини, мазоли и пистули, които след това се превръщат в струпеи.[1][2]

След образуването на мазолите често се появява сърбеж. Те могат да се появят и по дланите, ходилата и гениталиите. Най-често видимите знаци на болестта се развиват в устната кухина и сливиците под формата на малки язвички, които могат да болят и/или сърбят. Тези симптоми се повяват от 10 до 21 дни след излагане на заразата. При възрастните е възможно да се наблюдават по-големи обриви и по-дълга температура, като те са по-склонни към усложнения (например варицелна пневмония).

Тъй като носният секрет, съдържащ вируса, обикновено предхожда обривите с 1 – 2 дни, заразеният човек става зара̀зен малко по-рано от разпознаването на болестта. Заразността продължава, докато всички везикуларни лезии изсъхнат, което обикновено продължава 4 – 5 дни. Болестта обикновено отминава по естествен път след около две седмици.
Разпространението на варицела може да бъде предотвратено чрез изолирането на засегнатите индивиди. Заразяването става чрез излагане на дихателни капки или пряк контакт с лезиите. Вирусът е податлив на дезинфектанти, особено белина. Чувствителен е към изсушаване, топлина и детергенти.

Лечението

Лечението като цяло се състои в облекчаването на симптомите. Като защитна мярка, хората обикновено стоят вкъщи, докато са заразни, за да се ограничи разпространяването на болестта към други хора. Изрязването на ноктите или носенето на ръкавици може силно да ограничи чесането и да се намали риска от вторични инфекции. Важно е да се поддържа добра хигиена и ежедневно почистване на кожата с топла вода, за да се избегне вторична бактериална инфекция.

За сваляне на температурата се препоръчва използването на парацетамол, но не и аспирин, който в редки случаи може да причини тежкия синдром на Рей. Хората с риск от развиване на усложнения и имащи значителен контакт с вируса могат да приемат имуноглобин VZIG, съдържащ много антитела.[11][12]

При възрастните, които обикновено прекарват болестта по-тежко от децата, често се препоръчва лечение с антивирусните ацикловир или валацикловир, стига то да се започне до 2 дни след появата на обривите. Тези лекарства не убиват вируса, но спират размножаването му. Препоръчва се повишен прием на вода за намаляване на дехидратацията и успокояване на главоболието

 

 

 

Source
Уикипедия

Related Articles

Back to top button