Житейски скулпторни истории в Троян

Днес се откри първата за годината изложба в галерия „Серякова къща”- видео

Днес се откри първата за 2020-та година изложба в галерия „Серякова къща”.  Заглавието й „Je suis” (Аз съм) подсказва, че нейният автор Александър Пройнов – Апер е утвърден български художник, който чрез творбите си разказва житейски скулпторни истории. 

Тя беше открита от  Йеромонах  Стефан и акад. Лозанов. Присъстваха троянци, любители на изкуството на АПЕР.

Александър Пройнов – Апер от 1982 г. до днес като творец е реализирал десетки самостоятелни изложби в Европа, близо 800 атракции и представяния у нас, изработил е над 2000 малки пластики. Носител е на редица награди, включително и на сребърен медал за принос към съврeменното изкуство.
Създател е на европейския символ „Зевс и Европа“ за национални и регионални медии под егидата на френското правителство и ЕС. Създател е на наградите на десетки национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата: „Златната ракла“, на наградата „Слава“, връчвана на най-успешна фирма от Германо-българската индустриално-търговска камара, на Комисията за защита на конкуренцията, Будител на годината на БНР – статуетката „АЗБУКИ“, на наградата Топ-20 за българска музика на БНТ и БНР, на статуетката „Бялата птица“, връчвана от БТА за дарителство, на НАП, МВР, МНО, на други литературни и поетични конкурси.
Дарител на много обществено политически организации, училища, читалища, сиропиталища и на индивидуални носители на национална гордост и българщина.
Негови статуетки са притежание на Ватикана – подарени на папа Йоан Павел Втори и Папа Бенедикт, на много световни музеи и частни колекции, посочват от галерията.
Изложбата му в Троян ще може да се разгледа до 15 февруари.

Related Articles

Back to top button