Ученици от Черни Осъм победиха в „Научи се да караш ски“

Община Троян се включи в проекта „Научи се да караш ски“ и през 2020 г.

За втора поредна година Община Троян се включи в инициативата на Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката – „Научи се да караш ски“. 

През 2019 г. Общината получи отличие от Българската федерация по ски – специалната награда за приноса на общината в развитието на проекта. Припомняме, че тогава Община Троян се включи за първи път в проекта, в който 50 деца от 4 троянски училища взеха участие, а занятията се проведоха на Беклемето. 

През настоящата година участие в проекта взеха 100 деца от училища на територията на общината (СУ „Васил Левски“-Троян; СУ „Св. Климент Охридски“; НУ „Христо Ботев“; СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм; ОУ „Васил Левски“-с. Борима), а занятията се проведоха на три етапа в периодите: от 13-16.01.2020 г.; 20 до 23.01.2020 и от 27.01.-30.01.2020 г. На 30.01. победителите в дисциплините  имаха състезание, от което  определиха четирима победители в ски-бягането, които ще вземат участие във финалното състезание в Банско. 50 от децата  се обучаваха в ски-алпийски дисциплини и 50 – в ски-бягане.  По проекта са издадени и специални брошури с кратка информация и насоки за правила за поведение на пистата; съвети за използване на седалков лифт; съвети за използване на влек и др.

При момичетата победи  ученичката от   Националното училище „Васил Левски“ с.Черни Осъм, Мона Грегори Вахнянски, следвана  от Преслава Ивайлова Адърска  и  Пламена Светославова Иванова от троянското „Васил Левски“.

При момчетата  доминираха  и победиха  ученици от единственото в Европа училище за планински водачи в с.Черни Осъм,  Илиян Ариф Якуб,   Васил Добринов Димитров  и Лило Янков Лилов . Победителите в състезанието ще участват  във финалния кръг, който ще се проведе в Банско.

Предстои състезанието по  ски-алпийски дисциплини след 2 седмици.

Related Articles

Back to top button