Много емоция и благородни каузи в Априлци

Част от Бабината гозба бе отделена за дома за стари хора ”Георги и Ганка Събчеви” в града

В град Априлци отново се проведе обичаният от всички, Празник на сланината и греяната ракия, който се организира за десета юбилейна година от местното читалище „Светлина“ с активното участие на Община Априлци. Хиляди ценители на българските традиции бяха дошли да се повеселят, потанцуват и видят с приятели. „Дансинга“ бе прекалено малък да поеме желаещите да играят. Заформяха се по 3-4 кръга. Сергиите с вкусни месни деликатеси и заведения стигаха до Новоселския манастир. От Общината споделиха, че тази година хората са били по-малко от миналата. Самото време бе по-лошо и малко снеговито и уплаши хората.
Но все пак от високо погледнато единственото нещо, което се отличаваше бе розовото Прасенцето от Китай – талисмана на Празника. Всичко друго бе хора – българи и чужденци дошли да отморят и насладят на българския фолклор и традиционни гозби

Много емоция и благородни каузи в Априлци
Инж. Кукенски и Дончо Пачников бяха много лаконични, за да могат гостите на празника да се веселят

Как се роди идеята за това събитие, което все повече и повече набира скорост и събира хора от цяла България , попитахме председателят на Читалищното настоятелство Дончо Пачников.

„Идеята е местните хора да излязат и да реализират своята продукция като сланината и ракията, поясни сегашния директор на училище „Васил Левски“ в града.“

Той заедно с кметът на Община Априлци инж.Тихомир Кукенски  поздравиха гостите и благодариха на неуморните пчелички Деница Николова, Пешка Ковачева и Стела Христова, които посветиха този празник на 125 години от отварянето на врати на местното читалище.

От читалище „Светлина“ благодариха на всички, които спомогнаха да се състои празника. Учениците от 6-ти клас с ръководител Миглена Димитрова от местното училището бяха изработили мартеници , които продаваха с благородната кауза. Национален клуб ЮНЕСКО в партньорство с НСД към МОН и Национален център за образование и култура организира Национална кампания „Мартеничка с кауза“ 2020  Кампанията има за цел да събере средства за изграждане на защитено жилище за майки с деца пострадали от домашно насилие само чрез доброволчески инициативи на ученици от цялата страна.

В навалицата от хора забелязахме доста ВИП гости, които бяха дошли да се разходят.

Много емоция и благородни каузи в Априлци
Голямата награда,  живо прасенце, в конкурса за най-крехка сланина спечели Георги Колев, който допълни: „Тайната е в храненето на животинките и, че влагаме много любов при грижите“. Ракията на Владимир Георгиев победи в конкуренцията от най-хубав сливов еликсир.

Много емоция и благородни каузи в Априлци
Валентин Георгиев със семейството си пред сергията си. Дъщеричката му бе диригент на духовия оркестър

Гостите на празника имаха възможността да опитат традиционните бабина гозба и боб със сланина, както и много вкусни мезета.
Тази година Бабината гозба бе готвена с много любов от Цветелин Матев, възпитаник на гимназията по туризъм в град Априлци, Елена Колева (невероятен кулинар и предава опита си на по-младите, тя спечели и една от  наградите за най-добро мезе), и ученици от СУ ”Васил Левски” със специалност „Организация и обслужване заведения за хранене и развлечения”. Богата гозба от 500 яйца, 30 кг сланина, 20 кг праз и 30 кг лук бе опитана от гостите. Една част от нея бе отделена за възрастните хора от дома за стари хора ”Георги и Ганка Събчеви”.Много емоция и благородни каузи в Априлци Много емоция и благородни каузи в Априлци

Много емоция и благородни каузи в Априлци
Журито

Състояха се  традиционните конкурси за най-вкусно ястие със сланина, ястие от тесто, атрактивно мезе. Журито в състав Полина Димитрова – председател и членове Николай Савов и Борислав Божинов бяха много затруднени от равните по-качества експонати. Те трябваше да изберат най- добрите.

Най-добрите ястия със сланина бяха  на  Любка Печева , Мария Колева и Цонка Михайлова.
Наградата за най- вкусно мезе отиде при Дафина Църова, Мария Марковска и Снежана Минкова.
Руска Драгановска, Елена Колева и Стойка Витанова извоюваха първите три места в конкурса за тестени гозби.
За доброто настроение се погрижиха и Духовия оркестър“Децата на Априлци“ при НЧ „Светлина- 1895“  на града с ръководител Бойко Ковачев,  Памела Нанкова, Райко Кирилов, и Нелина.
Земята се тресеше от многото народни хора, извиващи се навсякъде из центъра на Априлци. Новото тази година бе и награждаване на най-добри танцьори от публиката. На журиращите им беше доста трудно да определя от многото състезатели. Райко Кирилов и Нелина във времето, което пяха се радваха на усмивките на своите почитатели.

Много емоция и благородни каузи в Априлци
Духовия оркестър

Много емоция и благородни каузи в Априлци Много емоция и благородни каузи в Априлци
Можем да поздравим и за много добрата организация от страна служителите на Полицията, които не допуснаха да има недоразумения и произшествия.
Това беше добрата страна.
Имаше дребни неща, които подразниха. Сланината на някои сергии достигаше 20 лв/кг. Имаше и производители, които не бяха изпълнили и изисквания отправени от БАБХ. При извършени проверки от служители на тази институция(д-р Федерчев бе в Априлци  също) бяха наложени санкции. На търговец му бе конфискувана и стоката.

Много емоция и благородни каузи в Априлци
Това бе знак, който се слагаше пред всяка сергия за месни продукти на производителите, които имаха разрешително са продажба. Имаха необходимите документи според изискванията на БАБХ.

Имаше и други продавачи, които решиха да забогатяват на чужд гръб с високите си цени на стоките. Това е нормално за българските – мислене и стандарт. Крайно време е контролните органи да си влязат в правомощията.

Нека поздравим всички организатори за хубави празник и да сме живи и здрави отново да се срещнем догодина.
За читателите, които не успяха да присъстват в Априлци, екипът на сайта се погрижи да видите всичко от целия ден. Както видеорепортажи , така и галерия. Необходимо е  само да посетите нашата Фейсбук страница.

Related Articles

Back to top button