Образувано е досъдебно производство във връзка с извършени неправомерни действия от служител на МВР в Ловеч

Полицай Петков не е отстранен от работа и не е уволнен. Катаджията не е и подавал заявление за напускане

Срещу служителя на МВР в Ловеч Йордан Петков, известен като Данчо Катаджията, е образувано досъдебно производство във връзка с извършени неправомерни действия, потвърдиха от Окръжната прокуратура.
В прессъобщение до медиите от Апелативната прокуратура във Велико Търново посочват, че Окръжна прокуратура-Ловеч наблюдава досъдебно производство, образувано през ноември 2019г., за извършени неправомерни действия от служител на МВР, осъществяващи признаците на престъпление от общ характер – упражняване на принуда по отношение на физически лица за разпореждане с имущество. Предмет на разследването са и други престъпления, за които се събират доказателства. В производствени бази в град Ловеч, село Дойренци и жилище в село Дренов са извършени претърсвания, като са иззети документи и веществени доказателства, относими към делото.
Разследването се извършва под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч.
Друго досъдебно производство има срещу брата на Йордан Петков. То е във връзка с възникнал инцидент с журналист на 30 януари 2020 г. в село Дренов, Ловешка област. То е образувано в Районна прокуратура-Ловеч и е за престъпление от общ характер, свързано с повреждане на чуждо движимо имущество. Извършителят е задържан за срок от 24 часа. По отношение на същото лице са налице данни за управление на МПС без свидетелство за правоуправление и след употреба на алкохол, допълват от Апелативна прокуратура.
Изявление пред журналисти по двата случая даде директорът на областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Милен Маринов. По думите му по случаите са назначени поредица от проверки. Основната е със заповед на министъра на вътрешните работи за проверка за тежко дисциплинарно нарушение от служителя. Назначена е от министъра независима комисия, която да извърши проверката, а срокът за приключване е два месеца.
Маринов каза още, че Йордан Петков не е отстранен от длъжност.
Назначени са проверки и относно това как е реагирано на сигнала на телефон „112“ за унищожаване и повреждане на камера на Нова телевизия и забавената реакция от страна на полицията. Маринов заяви, че е установено наличие на дисциплинарно нарушение от служител и е образувано дисциплинарно производство срещу него.

Автор:
Даниела Балабанова
Източник
БТА

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button