Троянка представи България в Павлодар, Казахстан

България бе представена в мероприятието „Диалог на поколенията“ в Павлодар

На 30 януари 2020 бе проведено мероприятието „Диалог на поколенията“ в отдела за детска литература към Павлодарската областна научна библиотека „С. Торайгиров“. Инициативата е част от юбилейните мероприятия, посветени на 25-та годишнина от създаването на Асамблеята на народа на Казахстан. Целта на проекта е да съдейства за създаване на условия за диалог между представителите на различни поколения и да формира по-голяма гражданска отговорност сред децата и младежите, уважение към възрастните и запазване на историческата приемственост между поколенията. Сред основните приоритети на проекта са изучаването на историята на страните на участниците в проекта, възпитанието на децата, повишаването на социалната активност на възрастните хора и укрепване на духовната комуникация между поколенията. Проектът предвижда също така работа с възрастни хора и читатели на библиотеката под формата на съвместни творчески, познавателни и развлекателни дейности.Троянка представи България в Павлодар, Казахстан

В рамките на инициативата своите творчески изпълнения са представили Чувашкият културен център, както и ученици от 3-ти и 4-ти клас на Детската музикална школа и на Средно училище №39 от гр. Павлодар.

Особено място в презентацията на проекта е било отредено на командирования от Министерството на образованието преподавател по български език и литература в Българското отделение на Училището за национално възраждане (УНВ) „К.Б.Даржуман” Ангелинка Иванова. В обръщението си тя е споделила с присъстващите полезна информация за България и за интересния български обичай „Пеперуда“. Българският преподавател е обяснила на малките участници, че всеки език, който научават, е нов прозорец към света.

В хода на проведените между А. Иванова срещи с учениците и с представителите на Чувашкия културен център, последните са споделили, че считат българите за много близки. Те са отбелязали сходствата между техните национални костюми и българските национални носии.

Source
МВнР

Related Articles

Back to top button