Троянските пчелари почетоха Св. Харалампий

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец, покровител на пчеларите

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец, покровител на пчеларите. Троянските пчелари отбелязаха професионалния си празник с тържествена вечеря в ресторант «При кмета». Фани Маджарова и Грета Николова гостиха всички с погача и мед, честитиха им празника, пожелаха здраве и благополучие на пчеларите, техните семейства и пчели.

Петър Мутафов, председател на троянското пчеларско дружество, откри тържествената вечеря. Той отбеляза, че изминалият сезон не бе благоприятен за пчеларството  и изрази надежда за по-голям берекет през тази година. Както се казва, от неговите уста, та в Божиите уши. Надеждата и оптимизмът са основата на пчеларството.

След него думата взе неуморният Петър Цанов. Той вече 28 години е секретар-касиер на троянското пчеларско дружество. Именно на него до голяма степен дължим добрия организационен живот на дружеството и провеждането на националната пчеларска среща «Север-юг» на Беклемето. Няма мероприятие на дружеството, в което той да не се включил с огромно желание, ентусиазъм и енергия. Безспорно Петър Цанов е най-добрият пример за подражание сред троянските пчелари.

Специални приветствия бяха отправени към двама от присъстващите – Илия Нанков и Божидар Радойчевски. Бай Илия, вече на 86 години, бе най-възрастния участник в тържеството. Цанов припомни заслугите му пред дружеството, помощта която е указвал на управителния съвет, идеите, които е давал през годините. Аз пък съм го запомнил като най-щедрият дарител за традиционната пчеларска томболата. Май единствено той е подарявал пчелни отводки, да не говорим за собственоръчно изработения пчеларски инвентар. Петнадесетгодишният Божидар участва във всички банкети да дружеството от тригодишна възраст и бе определен като талисман на томболата.

Участниците в банкета с огромно нетърпение очакваха тегленето на томболата с предметни награди, събрани от самите тях – пчеларски инвентар, пчелни продукти, домашни ракии и всичко, което е полезно на пчелина. Своята лепта в наградния фонд внесоха и две троянски фирми: «Калинел» – производител на олекотени завивки, и «Универсалстрой» – производител на строителни материали, в това число бои, лепила, лакове, мазилки, изолационни плоскости. Томболата е една от формите за попълване на скромния бюджет на пчеларското дружество.

Билетите за томболата се харчеха като топъл хляб и не стигнаха за разпространителите. По традиция първите награди бяха изтеглени от най-малкия участник в тържеството. Този път това бе една малка очарователна «царица», петгодишната Нина Милекова. В началото Нина малко се смути от направеното ѝ предложение, но бързо се окопити и отлично се справи с работата. След нея в тегленето на печеливши билети се включиха представители на всички маси. Най-желаната награда бе комбинирана милерова хранилка за подхранване на пчелни семейства с отделения за твърда и течна храна, подарена от Емил Спасов.

Троянските пчелари за пореден път показаха, че освен да работят добре, умеят и да се веселят. За доброто настроение на участниците в банкета се грижеше Стефан Нанков. Гайлетата и болежките бяха забравени. Танците – валс, танго, румба, както и кръшните български хора, бяха на почит. Веселбата продължи до малките часове на нощта. Благодарности за своя труд получиха Петър Цанов и Христо Данов, главни организатори на банкета.

И догодина пак! Амин!

Автор:
Васил Радойчевски

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button