Ученици от Литературен клуб „Орфей” представиха своя творчески проект

В една приятна атмосфера на любознание и духовна ангажираност подготвилите се деца представиха пред своите съученици, домакините и гостите интересна програма

В читалнята на Библиотеката към Народно читалище „Наука 1870” Троян се състоя събитие, свързано с деня, отреден за почитане на любовта и виното – 14 февруари. Ученици от Литературен клуб „Орфей” представиха своя творчески проект, създаден специално за този празник, като идеята бе родена преди месеци – в Седмицата на националното четене, когато същата група отново посети този храм на книгите и познанието, за да покаже своята ангажираност към любословието. Инициативата, свързана с празника бе осъществена изцяло от децата, учещи в Х клас на НУПИ „Проф. Венко Колев”, ръководителите на проекта са Лина Борджиева (създател и координатор на Литературен клуб „Орфей”) и преподавателката по химия Нина Янчева.Любовта - алхимията на човешкото битие

В една приятна атмосфера на любознание и духовна ангажираност подготвилите се деца представиха пред своите съученици, домакините и гостите интересна програма, която показа любовта като биохимичен процес, стигащ на моменти дори и до патология, по тази тема усърдно се бе подготвила Сияна Цековска. Нейната съученичка Димана Донковска сподели любопитни и не много известни факти за виното, които силно развълнуваха и провокираха всички. Десислава Шамова прочете свои и чужди мисли, които отпращаха вниманието към идеята за това каква дълбока алхимия представлява съчетанието на божествената напитка с най-непонятната човешка емоция, на която всички в този свят сме подвластни. За да не се забравя, че присъстващите на събитието деца всъщност са и художници, както и това, че изкуството има много езици за изразяване, ученичката Мария Георгиева показа своите изящни рисунки, посветени на любовта, виното и красотата и създадени специално за повода.

Празникът продължи с литературно четене на поетични творби от световната и българска класика. В него се включиха гости и домакини, чуха се произведения от Робърт Бънс, Евтим Евтимов, Ивайло Балабанов и др. После учениците на НУПИ, членове на Литературен клуб „Орфей” към НЧ „Наука 1870” – Троян, прочетоха свои лирически произведения, посветени на любовта и виното. В този рецитал се включиха Мира Вълева, Мария-Мануела Стоева, Сияна Цековска, Георги Петров и Десислава Димитрова, чието стихотворение „Пролетна любов” бе написано час преди събитието и посветено пряко на него. Чрез своя новосъздаден текст Десислава припомни на всички слушатели, че пролетта е близо и че някога в древността на 14 февруари се е празнувало именно нейното идване, като се е славил младият бог Бакхус/ Дионисий, който е бил съвсем готов да оплоди с любовтта си плътта на майката природа за нов живот, чиито дълбок символ всъщност е виното – чистата кръв. Всъщност именно така древните са си припомняли всяка година, че битието на земята е едно вечно колело, което никога не спира да се върти и възражда.

Преподавателката Лина Борджиева припомни, че на 14 февруари се чества от християните празникът Успение на св. Константин-Кирил Философ – първоучителят на всички българи и славяни, духовният дарител и пазител на Словото. Във връзка с това е важно да се знае, че виното е символ на Христовата кръв на Новия завет, „която за мнозина се пролива за опрощение на греховете” (Матея, 26, 27-28), както сам Иисус споделя със своите ученици на Тайната вечеря преди близо две хиляди години – на Велики четвъртък. Може би не случайно бе и съвпадението на дните, защото събитието, посветено на любовта, виното, поезията и химията, осъществено от десетокласниците на НУПИ, се реализира в навечерието на празника 14 февруари, а това се падна в четвъртък. Разликата е само във факта, че изявата на учениците не бе тайна, а обществено споделено събитие.

На самия финал на тази изява учителката по химия Нина Янчева пожела на всички да усетят, разберат и изживеят дълбочината на истинската любов и да не престават да бъдат любознателни и търсещи в своя житейски път на развитие.

Source
     Лина Симеонова

Related Articles

Back to top button