Васил Радойчевски замени Росен Веселинов в Общинския съвет

Разностранни интереси и елегантния енциклопедизъм на инж. Радойчевски - това е с две думи визитката

След проведен конкурс за управител на общинската фирма „Общински пазари“ ЕООД бе избран Росен Веселинов.

Новоизбраният управител на общинско дружество „Общински пазари“ ЕООД официално  встъпва в длъжност официално на 13.02.2020 г.(четвъртък).  Причината бе, че до днес той бе съветник от групата на БСП. След като бе избран за ръководител на Общинско предприятие по закон той подаде своята оставка като съветник в ОИК Троян. Тя бе приета  и  на негово място бе призован, събралият най-много преференции по време на  местните избори от БСП,  инж.Васил Радойчевски (управител на „Скайнет“ ООД).

Радойчевски за втори път е в местния парламент. През изминалите четири години  бе също от групата на червените. След клетвата си като такъв инж.Васил Радойчевски зае мястото на  Веселинов и участваше активно в дебатите  по време на днешната сесия.

Разностранни интереси и елегантен енциклопедизъм  – това е инж.Васил Радойчевски

Той е завършил Техникум по електротехника в Горна Оряховица. Висше образование завършва в Ленинградския електротехнически институт по съобщенията (специалност „Автоматична комутация“), в същия институт защитава и докторската си дисертация на тема „Методи за техническа диагностика на комутационни възли в многопроцесорно управление“.

Васил Радойчевски замени в Росен Веселинов в Общинския съвет
Инж. Васил Радойчевски приема поздравления от кмета на Община Троян Донка Михайлова и председателя на Общински съвет Троян

За троянци интернет вече е част от ежедневието, неотделим е като че ли от самата ни същност на „жители“ на 21 век. Не само в градските, но и в много от селските домове започнахме да проверяваме какво е времето като поровим в сайтовете, вместо да погледнем през прозореца. А мобилните устройства още повече ни привързват към виртуалното битие.

Трябва да спрем обезлюдяването.

Иначе нищо няма смисъл!Безспорно е, че модерният свят изисква своите модерни технологии, а достъпността ще позволи на все повече хора да научават, да съобщават, просто да се позабавляват. Стъпка към тази достъпност е безплатният обществен интернет, осигурен чрез финансиране по схемата WiFi4EU на Европейската комисия.

Именно такъв проект спечели и община Троян и в момента в града и 2 села се изгражда мрежа от 29 точки на достъп до безплатни обществени безжични мрежи. Разбира се, Европейският съюз финансира разходите за оборудване и инсталиране на точките за достъп до безжичен интернет, а община Троян ще плаща за осигуряването на интернет връзка (абонамент за интернет), поддръжката и експлоатацията на оборудването за период от поне 3 години. Чрез този важен проект нашата община осигурява местна безжична свързаност безплатно и без дискриминационни условия. Казано с други думи – на 29 места всеки може да извади телефона си и да използва интернет.

В центъра на реализацията на този проект е инж. Васил Радойчевски, изпълнителен директор на „Скайнет“ ООД – фирмата, спечелила обществената поръчка. Образованието и личният му опит позволиха бързо да се пристъпи към изграждане на мрежата.

 

В разговор за бъдещето на Троян инж. Радойчевски отбелязва най-важното:

Трябва да спрем обезлюдяването. Иначе нищо няма смисъл! Трябва да преодолеем демографската криза, да не допуснем тя да се превърне в катастрофа. За целта е необходима държавна политика, разбира се и общинска, но никоя община не може да реши този проблем без държавата. Необходим ни е друг модел на здравеоопазването.

А за да израснат хармонични личности, които да продължат да развиват нашия край, трябва да подкрепяме културата и образованието.

А какво е мястото на новите технологии в образованието?

Не трябва да подкрепяме новите технологии „на всяка цена“ – те са полезни и интересни, но децата трябва да се развиват разностранно. Трябва да се интересуваме преди всичко от успеваемостта и реалните знания. Трябва да се търсят нови занимания, да се предлагат нови различни дейности – например преди години в Троян, в несъществуващия вече Селскостопански техникум, е имало и часове по пчеларство, които са дали тласък на този земеделски отрасъл.

Всъщност Васил Радойчевски е познат и като автор на журналистически материали – но най-често тези материали са посветени не на „комутационните възли“, а на пчелите.

Да, Васил Радойчевски е запален пчелар – още от докторантските си години е запленен от пчеларството, години беше председател на пчеларското дружество в Троян. Скоро се върна от участието си в 46 конгрес на Международната федерация на пчеларските асоциации „Апимондия“, който се проведе в Канада.

Надяваме се, че полезни и потребни ще са неговите знания и умения и за работата на троянския „местен Парламент“.

Related Articles

Back to top button