Винетките – отговорност за местната власт ли е?

Само 6 общини са се задействали са се задействали според Петя Аврамова

Винетките – това е проблемът сега !

По около 20 хил. км магистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища леките коли пътуват с винетка, а за около 3 хил. км от тях – първокласни пътища и магистрали – тежкотоварните автомобили и автобусите ще плащат тол такса от 1 март.

Глобата за шофьорите на леки автомобили е минимум 70 лева, ако платят до две седмици от получаването на известие за нарушението, и 300 лева – ако пропуснат този срок.

Това е наболяла тема, която предизвика доста спорове, протести и вандалщина.

„Инициативата за решаването на проблемите трябва да идва от кметовете. Ние няма как да знаем подробности за пътищата“ – коментира днес пред „Нова телевизия“ регионалният министър Петя Аврамова. По думите ѝ миналата година ведомството ѝ е изпратило писма до 265 общини в България „с искане да прегледат републиканските пътища, които преминават през тяхна територия, и ако има искане за преминаване на този път към общините или сключване на споразумение те да се сключат до края на 2019 г.“

Само 6 общини са се задействали: Варна, Шумен,  Белица (област Благоевград), Челопеч (Софийска област), Рила (обл. Кюстендил) и Павликени (област Велико Търново).

„Всички искания са разгледани и са дадени становища“ – уточнява министърът.

От табела до табела – без винетка

За пътищата между табелите за начало и край на населените места не се дължи винетна и тол такса – потвърди министър Аврамова. Поводът бяха сигнали, че рамки с камери на тол системата са разположени вътре в няколко села.

Винетките - отговорност за местната власт ли е само?
Инж. Райковски

Винетките станаха като футболна топка

Държавата прехвърля към местната власт въпроса защо дни преди пускането на камерите за контрол на платените такси се стигна до неприятните изненади.  Общинските ръководства  недоумяват как може  за да се премине от една махала към друга  в едно населено място и   жителите да трябва  да имат винетки. Или за да иде до нивата си, която е на 5 км , пак трябва да има винетка, защото камерите ще го снимат.

Това бе казано днес на редовната месечна пресконференция на кмета на Община Троян Донка Михайлова. Тези мисли бяха предизвикани от въпросите на журналисти. Инж. Райковски (Община Троян) каза, че   писмото до АПИ, което Община Троян днес трябва да  изпрати с предложенията за промяна мястото на табелите „Винетка“  в троянска община, са упоменати махали на  селища, в които има такива табели и според ръководството трябва да се преместят.

Такива са две махали в село Голяма Желязна, с. Орешак (от кв. Ливадето към селото са 300 м, за там трябва винетка). Село Бели Осъм –Балканец, също малки разстояния, към Терзийско,  Горно Трапе, Старо село и др. От тези населени места пътуват хора , които работят в Троян, Ловеч.

Тук е въпросът обаче

Щом в обсег на 151 км работещите в София няма да плащат винетки – те в друга държава ли са?  Законите са едни.  Сега се появява  като проблем, че Агенция пътна инфраструктура не са си свършили както трябва  работата.

Председателят на УП на АПИ  тетевенецът Георги Терзийски казва, че общините трябва да предложат кои пътища ще поддържат и кои не.  Това добре, но може ли например  АПИ да се грижи само за 300 м отсечка в дадено населено място?

Да, те са измислили начин. Няма винетка – има такса  за поддържане на пътищата, която е в порядъка на 5000 лв  годишно (но засега това не е сигурната цифра).

Оттук възниква друг въпрос

Общината може ли да отдели толкова пари?

И какво се получава. Омагьосан кръг. За съжаление обаче страда данъкоплатецът, защото парите за тази такса ще бъдат взети от него.

Още една  червена лампичка започва да свети

Агенцията ще успее ли да ремонтира пътищата (пример  е  пътя  село Дълбок дол – Старо село – от колко време е разбит ?) или ще  си съсипем органите на тялото и автомобилите от дупки.

Тежка бюрокрация

Да припомним, че на 4 януари 2019 г. премиерът Борисов и членове на кабинета обсъждаха с членове на Национално сдружение на общините в Република България казуса с винетките.  Малко повече от година по-късно все така нищо не е решено.

Винетките - отговорност за местната власт ли е само?
Снимката е от 4.01.2019г

Какви са Законовите положения за винетките и защо някъде  с „устни“ договорки се променят?  Това са въпроси, които ние задаваме, но никой няма да ни отговори.

В очакване сме в България да се спазват Законите и вратичките за излизане от него да се бетонират. Но това е утопия!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button