Впечатляваща гурме вечеря на ученици от СУ „Васил Левски“ – Троян

Наситената програма във връзка с патронния празник на СУ "Васил Левски" - Троян завърши впечатляващо и ... вкусно

На 25.02.2020 г. в ресторант „България“ се състоя представянето на паралелката Организация на хотелиерството на СУ „Васил Левски“ – Троян, което традиционно беше изискана гурме вечеря. На това впечатляващо и изискано събитие възпитаниците на хотелиерската паралелка демонстрираха клàса в приготвянето на нестандартни ястия, в сервирането и сомелиерството.

Впечатляваща гурме вечеря на ученици от СУ "Васил Левски" - Троян
Виолета Никифорова 11 г клас декантира и сервира Розе от Гренаш –  изба „НОЯ“ Орешак,  на инж.Иван Миховски и инж.Таня Михайлова

Събитието уважиха повече от 130 гости, между които бяха сегашни и бивши настоятели, Обществен съвет, родители, представители на бизнеса в града. Специални гости бяха, зам.министър   инж.Таня Михйалова, депутатът от ГЕРБ инж.Иван Миховски, началникът на РУО – Ловеч Еленко Начев, председателят на общинския съвет Петко Пенков, зам.кмет Розалина Русенова и началник отдел“„Образование, култура, социални и младежки дейности“ и председател на Обществения съвет в СУ „Васил Левски“  Иванка Джабраилова.

Средствата, които се събраха, ще бъдат използвани за оборудване на нов кабинет по Информатика и Информационни технологии в училището и за подготовка на учениците от паралелка Организация на хотелиерството за състезания. Те редовно ни радват с призови места в националните състезания от сферата на ресторантьорството . Това не става без подготовка, а подготовката тук, уви, изисква не само лист и химикалка.

Организаторите изказват изключителна благодарност към хората, събрали се от цялата страна, за да подпомогнат това благотворително мероприятие. Целият „парад“ се ръководеше от  г-н Михаил Марковски – президент на Българска асоциация на професионалните сомелиери. На „цветните“ му описания на храни и вина може да завиди всеки поет. От веригата „Грифид хотели“ – Варна в подготовката се включиха самият шеф Петър Йоргов – одитор кухни на „Хотели Грифид“ (за нересторантьорите – това означава шеф на всички главни готвачи). Шеф Ваня Найденова от „Фюжън ресторант“ – Варна озари кухнята не само с елегантност и чар, но и с голямото си майсторство. И разбира се с активното участие на шеф Христо Вълчевски  – председател на „Шефклуб“ Троян, които бяха и съорганизатори.

Въпреки натоварения си работен график, в кухнята бяха и две блестящи бивши възпитанички на паралелката. Инж. Кристина Йорданова успя да остави за една вечер обекта в София, на който е управител, и да се отдаде на страстта си към готвенето със стари и нови приятели. Професионалният сладкар Елица Досева с много любов сътвори фантастичния десерт. Учениците от 10 и 11 клас бяха навсякъде – в кухнята, в сервиза! Спойката между супер професионалисти и стартиращи хотелиери, разбира се, бяха учителките по теория и практика на професията – Милена Мартинова и инж. Иванка Църова.Впечатляваща гурме вечеря на ученици от СУ "Васил Левски" - Троян 1

Мария-Магдалена Александрова(новоизбраният председател на ученическия съвет) и неин съученик Румен Радулов, които са част от УС,  организираха и проведоха томбола, която донесе допълнителни приходи за благородната кауза. Коронната награда беше екскурзия, предоставена от името на „Адвенчър клуб“ от г-жа Мария Нанкова, вдовица на нашия земляк Миро Нанков.

Впечатляваща вечер! Впечатляващ старт на новото училищно настоятелство, на младите таланти от паралелка „Организация на хотелиерството“,  на новия ученически съвет и на новия директор инж. Ангел Балев.

А ето и финансовите резултати от благотворителната инициатива:

Приходи от покани – 4260,00 лв.

Билети томбола – 1990,00 лв.

Дарители стъкленица – 3490,00 лв.

Дарители сметка училище – 3150,00 лв.

Общо 12 890,00 лв.

На финала ще кажем едно голямо благодаря на спомоществователите на гурме вечерята:

 1. фирма „Калинел“ – г-н Марин Радевски
 2. фирма ЕТ „Форест 2000“ – с. Калеица
 3. фирма „Лесгруп – Троян“ – ЕООД, с. Калейца
 4. фирма „Брекина“ – ЕООД, с. Калейца
 5. Фирма „Рико Стил“ – г-н Христо Йовчевски
 6. Фирма „Арт керамика“ – г-н Васил Василев
 7. Фирма „Керана“ – г-н Пламен Баев
 8. Фирма „Радилина“ – г-н Пламен Илиев
 9. Винарска изба „НОЯ“ – г-н Христо Ковачев
 10. „Винпром Троян“ – г-н Михал Капоун
 11. Г-н Николай Наков
 12. Г- жа Силвия Николова – Комплекс „Острова“
 13. Фирма „Трансофт“ЕООД ресторант България – г-н Валентин Бечев
 14. Родопа Троян – инж. Мария Пенкова
 15. Пилмес ЕООД – Владимир Симеонов
 16. ЕТ“Дением“ – Роза Маринова
 17. Г-жа Мария Нанкова – „Adventure Club: агенция за пътешествия и приключения“

Ето и менюто, което беше сервирано:

 1. Сотирано китайско зеле в ким-чи дресинг с късчета пилешко филе и яйце сувид с черен сусам.
 2. Топло предястие „Цялото пиле“ – квартет от: пикантно пилешко кюфтенце с коняк и стафиди; пилешко фюжън филе; пържено пилешко крилце; кешкек; специален млечен сос; пържен магданоз
 3. Основно ястие – Топла печена шунка с гарнитура картофена дукеса, сотирани с билки зеленчуци и класически сос Грейви
 4. Деконструиран тарт с лимонов кърд, кремьо маскарпоне и крамбъл с ядки

Напитките бяха:

 1. Мускат на изба „Старосел“
 2. Розе от Гренаш на изба „НОЯ“
 3. Мавруд от личните запаси на г-н Николай Наков
 4. Сливов ликьор от „Винпром Троян“


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button