Заслужава ли заради нехайство да поставяме живота си на риск?

Петър Петров: Замисляли ли сте се за начина ви на поведение в случай на пожар или бедствие?

България е европейска държава, но дали мислим по европейски когато градим жилища и осигуряваме сигурността си.
В много европейски страни, когато се влагат много финансови средства в жилище, правят и тази необходимост „Сигурността“.
Замисляли ли сте се за начина ви на поведение в случай на пожар или бедствие?

Нужно ли е да знаете какво трябва да ви бъде поведението при рискова ситуация за спасяване на семейството ви.

– Как бихте реагирали през нощта, как ще изведете децата, безопасни ли са стълбищата, как ще се справи сам възрастен човек.

Разговаряте ли в къщи за подобни ситуации?!?
Дали си задавате въпроса:  Издърпвате ли щепсела и изключвате ли електроуредите когато излизате от вкъщи.
Повечето битови пожари са от забравени котлони, ютии, готварски печки. Създайте си навици за изключване на електрическите уреди, които не са предназначени да са постоянно включени и непременно, когато няма никой вкъщи.
При използването на преносими отоплителни уреди, бъдете внимателни когато ги поставяте в стаята си. Помислете дали не са твърде близо до горими материали, дали са изправни. Електрическите уреди не са вечни. Те имат експлоатационен срок и следе изтичането му трябва да се провери тяхната безопасност и изправност. На пазара се предлагат и много нестандартни отоплителни уреди. Така наречените „ментета“, които могат да застрашат вашата безопасност. Безопасното разстояние от работеща печка до домашна мебел е над 80 см. Особено загрижено трябва да осигурите пожаробезопасното отопление на децата и на лежащо болните си роднини – най-често те стават жертва на пожарите от отоплителните уреди.
Много важен въпрос за всички пребиваващи в сградата

– Свободни и проходи ми ли са пътищата за евакуация?!?

Непрекъснато ползвайки асансьора, не обръщаме внимание на стълбищата в жилищните сгради. А те почти винаги се ползват за складиране на горими материали. В стремежа да се осигури опазване на дома и имуществото от кражби, масово се поставят метални заграждения, блиндирани врати, решетки по стълбите и на балконите.
Запомнете добре!

– При пожар, земетресение и други критични ситуации НЕ СЕ ПОЛЗВА АСАНСЬОР! Бързайки надолу по стълбите.
Представете си следното: обстановката е усложнена; вероятно задимено; освен ключовете на жилището, ще трябва да търсите още ключове – за решетки и прегради; по коридорите и стълбите надолу тичат уплашени всички живущи от блока; някои се блъскат;
някои се връщат; някои са трудно подвижни; може някой да падне; други носят обемисти неща. По същия този път нагоре ще се изкачват пожарникарите и ще изтеглят шланговите линии (маркучите). В условията на паниката, при тези критични ситуации, всички вещи и решетки по стълбите и коридорите се явяват като непреодолими препятствия по пътя за евакуация и спасение.
Сега сами преценете как ще си отговорите на този въпрос. Никак не е трудно да се предприемат мерки за изчистване на коридорите и стълбищните клетки. А и да е трудно– заслужава си. От Вас зависи безопасността на Вашия евакуационен път за спасение от горящата сграда. Стълбищната клетка е единствения шанс да излезете безопасно извън сградата. Когато тя е вътрешна, при складиране на горими материали в нея, единствения път за напускане на сградата ще е задимен и хората ще се укажат в капан на собствената си небрежност.

Дали си заслужава заради нехайство и безотговорност да поставяме живота и здравето в опасност?

Source
Петър Петров РСПБЗН ТРОЯН

Related Articles

Back to top button