Зимата „изненада’ отново българите

Все още без ток има много селища на страната. Най-много сняг има натрупало - 62 см, в Априлци,

След така чакания обилен снеговалеж  България попадна в капан на зимата.  Без ток продължават да са населени места в общините Априлци, Ловеч,  Троян и Луковит. В останалите общини захранването е възстановено. Много селища в област Велико Търново също са без електрозахранване. В много населени места няма ток, работата по отстраняване на авариите по елекропреносната мрежа продължава. Селата по Искърското дефиле в района на община Мездра също са без ток заради интензивния снеговалеж. Прекъсване на електрозахранването има и в община Враца. Отменени са влаковете по направлението София – Мездра заради усложнената зимна обстановка. Без ток заради аварии по електропреносната мрежа останаха селата в Община Трявна и Плачковци. Електричеството е прекъснато и към 3 квартала на общинския център. На територията на област Смолян няма затворени пътища. Въведено е ограничение движението на моторни превозни средства да е с вериги в цялата област. Забранено през четирите прохода – Рожен, Пампорово, Превала и Печинско – е движението на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, както и за републиканския път между Доспат и Девин. По информация на EVN без ток са един квартал на Смолян, и 13 села в областта. 30 селища в смолянските общини Златоград, Баните, Девин, Рудозем и Смолян са с прекъснато електрозахранване. Нормална е обстановката в родопската част на Пазарджишка област. Републиканските пътища са почистени. Овладяно е положението и в община Сърница, Във всички населени места на Русенска област тази нощ са регистрирани проблеми с електрозахранването, които продължават и в момента. В община Две могили  има затруднения и с работата на клетките на мобилните оператори.

Няма бедстващи хора. Близо 20 тира бяха закъсали на Прохода на Републиката, който остава затворен за снегопочистване и за извличане на камионите, съобщиха от полицията във Велико Търново. Не се съобщава кога Старопланинският проход отново ще бъде отворен за движение. Над 30 снегорина продължават с почистването на републиканската пътна мрежа в областта в условията на интензивен снеговалеж. По всички главни пътища в региона е въведена забрана за движение на камиони. На Хаинбоаз и по много от пътищата има нападали дървета. Екип на Противопожарната служба помогна на закъсали пътници в автобус в преспите до село Балван по линията Велико Търново – Павликени. Пътниците са откарани до домовете им

Над 60 сантиметра сняг на места в Ловешко

Снежната покривка в Ловешка област е достигнала над 60 см, съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция. Най-много сняг е натрупал – 62 см, в Априлци, а най-голямо е количеството на валежите в с. Чифлик – 52 литра на кв. метър, където снежната покривка е 46 см.

В с. Шипково са измерени 58 см, а в с. Черни Осъм – 50 см. В Тетевенския балкан падналите валежи са 33 литра на кв. метър, а снежната покривка е 40 см.

В Ловеч тя е 36 см, при валежи от 45 литра на кв. метър, а в Ябланица натрупаният сняг е 33 см. В останалите райони на областта снежната покривка е под 20 см, като валежите са между 30 и 40 литра на кв. метър.

 

Source
БТААктуално

Related Articles

Back to top button