Аплодисменти за българските медици от троянци (видео)

Респект за хората, които се борят с COVID - 19

На редакционната поща получихме  трогателно писмо от  Николай Петков, троянец, живеещ в кв. Лъгът на китното балканско градче.

В него той ни моли да публикуваме клипа от 22.03.2020 г. от троянския квартал. „Облаче ли бяло“ . „Тази песен звучи в подкрепа на българските медици на първа линия и за целия български народ в тази меко казано тежка ситуация“, пише в писмото Николай.

Ние с удоволствие го постнахме  във Фейсбук и  призоваваме всички българи да се присъединят към тази инициатива на троянци.

Българските медици имат нужда от  нашата подкрепа. По последни данни има нови заразени медицински работници в Карлово, Бургас, София. Тези хора се грижат   и жертват за нас. Те са на фронта, където врагът дебне отвсякъде. Те се борят с COVID-19. Спят по няколко часа в денонощие. Заплащането им не е добро, но те са там, в името на човека.

Те са били  нон-стоп на фронтовата линия и  по време на другите пандемии през 1720, 1820 1920

1346 и 1353 г.

Черната смърт е бактерията Yersinia pestis, често срещана при бълхите по различни видове гризачи

Чумата (1654-1655 г.)

1720 – 1722 година
През 1720 г. настъпва последната мащабна пандемия  чума, наричана още голямата чума на Марсилия. Докладите показват, че бактериите са убили около 100 000 души в Марсилия.
Смята се, че бактериите се разпространяват от мухи, заразени с тази бактерия.

1820 година
Първите записи за пандемията от холера са от 1820 г., възникнали в Азия, в страните от Тайланд, Индонезия и Филипините. През 1820 г. в Азия са регистрирани повече от 100 000 смъртни случая поради тази бактерия. Говори се, че пандемията започва с хора, които пият вода от заразени с тези бактерии езера.

1920-1922 година
Испанският грип се появява точно преди 100 години, когато хората се преборват с грипния вирус H1N1, който претърпява генетична мутация, която го направи много по-опасен от нормалния вирус. Този вирус е заразил 500 милиона души и е убил повече от 100 милиона души по целия свят. Тази пандемия е била най-смъртоносната в историята.

2020:
Изглежда, че историята се повтаря на всеки 100 години, или това е просто съвпадение?
Днес целият свят е изправен пред сериозна пандемия.

Стотици милиона жители са под карантина, напълно изолирани от останалия свят. Блокиран е животът.

Нека споделим инициативата на троянци  в подкрепа на българските медици.

Източник
https://medjouel.com/

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button