България е в извънредно положение

Бойко Борисов: То е поискано заради недисциплинираните граждани

От 13.03.2020 до 13.04.2020 България ще е в извънредно положение.

Затварят се детски градини, училища, заведения. Забраняват се масовите мероприятия (спортни, културни и др)

Няма да се затварят държавните институциите и предприятията, защото после не можем да дигнем икономиката, каза още Борисов.

Ако не се спазва разпоредбата да се прилага законът. А той в момента е 1 година затвор, завърши премиерът.

Проектът-решение бе обсъден от всички представители на парламентарните групи в народното събрание.

Корнелия Нинова(БСП) заяви, че ще гарантират условията за спазване на дисциплината. Благодари, че правителството се е вслушало в съвета на опозоцията.“ Искаме да благодарим на лекарския персонал и екип, че поемат удара. Да ги насърчим за да се чувстват сигурни.“, завърши лидерката на БСП.

ДПС подкрепиха предложението за извънредно положение. „Това изисква и конкретни планове и действия.“, каза председателята на групата им в парламента.

Патриотите също се изказаха положително за  предложението, защото това е превантивна мярка. Да се пресече скоростта на вируса и българите да се съвземат по-бързо от този шок.

Трябва да съхраним здравето на българите, каза Цоков.  Българският народ се е справял и ще преодолее  тази криза.

Групата от ГЕРБ в народното събрание смята, че   извънредното положение е много точна мярка, каза д-р Дариткова. Защото можем да работим в интерес на българските граждани.

Няма място за паника. Правата на българските граждани ще бъдат запазени от чл.53 на Конституцията, завърши председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

Резултатите от  гласуването на проекта-решение  бяха 201  „За“. България е в извънредно положение.Това решиха депутатите.

Бойко Борисов благодари на всички в залата за проявената мъдрост на всички народни избранници. Също така каза,че ще има актуализация на бюджета

За извънредното положение трябва да знаем, че то е необходимо, че не бива да се плашим и какво да правим. Необходимо е, защото имаме нападение на тежка болест, която е много опасна. Врагът не е пред портата, той е в къщата. Затова реакцията на правителството е необходима. Хората, когато се каже – извънредно положение, не трябва да го свързват с танкове по улиците или арести след 10 часа. Извънредното положение е ограничаване на права на граждани в рамките на разумното, най-вече по отношение на придвижването на хората. Правото на свободно движение на хора и на стоки е част от демократичните права в България, но в случая е необходимо то да бъде нарушено.

Идеята е, че извънредното положение ще даде възможност да се гласуват по-бързо, направо от правителството, без продължителни парламентарни процедури, конкретните мерки, които са подходящи за ситуацията.

 

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button