На Благовещение не се излиза без пари

Днес празнуват поетът Харалан Недев и лекоатлетката Стефка Костадинова

На 25 март се чества Благовещение. По традиция не се напуска дома без пари в джоба и на гладен стомах Каквото правите на Благовещение , това ще правите през цялата година. Имен ден празнуват Благовест, Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Блага, Вангел, Ванго, Евангелина, Ванга.

Честит Рожден ден на троянския поет Харалан  Недев  и лекоатлетката Стефка Костадинова. И двамата  са в историята си със своите постижения,. Харалан  в сферата на литературата и културата, а Стефка в спорта.

Харалан  Недев  има безброй много  издадени книги с поезия и белетристика. По негови стихове има сътворени чудесни песни, които се пеят от малки и големи. Това е троянецът, който няма как да не разпознаете.Днес празнуват поетът Харалан Недев и лекоатлетката Стефка Костадинова

Рекордът на Стефка Костадинова на скок височина все още е надминат.На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, Костадинова преодолява невероятните 209 см. Тогава голямата ни състезателка е едва на 22В цялата си кариера тя подобрява световни рекорди общо шест пъти.

Олимпийският връх покорява в Атланта през 1996 г. Година по-късно прекратява състезателната си кариера.

Костадинова е двукратна световна шампионка на открито от първенствата в Рим през 1987 г. и в Гьотеборг през 1995 г.Днес празнуват поетът Харалан Недев и лекоатлетката Стефка Костадинова

Какво трябва да знем за Благовец!

На Благовец се яде, празнува, броят се пари. На Благовец е необходимо да си облечете новите дрехи и в джобовете да имате пари . Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по‐леко и бързо зарастват всички рани, затова най‐често в такъв случай се дупчат ушите на малките момиченца .

По време на деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. По тази причина жените не докосват игли, куки или конци.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.

Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите.

„Събуждат се и излизат от дупките“ змиите и гущерите. Изпълняват се обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и да прогонва влечугите.

Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“ или „Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне“.

По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба. На Благовещение не се работи.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button