Д-р Дудевска: Белодробната болница в Троян не е „Инфекциозна“

Карантината за коронавируса е вече 20 дни, един болен може да заразява до 37 дни

На проведения  брифинг заради първия случай на заболял троянски гражданин от короновирус, д-р Цветомила Дудевска, управител на Белодробна болница, председател на комисията по здравеопазване в Общинския съвет в града и член на Кризисния щаб, направи следното изявление:

„В криза сме. Един журналист попита дали не сме във война. Да, във война сме. Във Война с короновируса. Присъединявам се към апела на г-жа Донка  Михайлова, че ако не се  налага да  не  пътува  в чужбина. Международни шофьори, дипломати и други, които се завръщат   от странство  да си останат в къщи. След пътуване да си направят необходимите изследвания и  да са в  карантинен период.

Карантинния период е  вече 20 дни официално. А от болниците в Ухан и от Световната здравна организация съобщиха, че  един болен заразява до 37 дни. Моля,  всички да се съобразяват  с препоръките дадени от лекарите.

Моля, нашите съграждани да спрат да тълкуват Белодробната болница като инфекциозна. Тя е  лечебно заведение, което ще приема всякакъв случай на заболелие от COVID 19 до официалното й приемане и утвърждаването и определянето й като такава. Към момента болницата не е инфекциозна. Тя е белодробна болница и моля да бъде дадена възможност на всички наши близки и роднини с астма, и др болести на белите дробове, да получат нужните грижи.

На този етап здравните власти определят, че пациенти с положителна проба за COVID 19 се хоспитализират в Инфекциозното отделение на МБАЛ – гр. Ловеч. Хоспитализирането в троянските болници не е разрешено, с цел запазване на здравето на останалите лежащоболни пациенти и на персонала. Фтизиатричното отделение на Белодробната болница в Троян е определено като резервно и ще приема при изчерпване на възможностите на МБАЛ – Ловеч.

Моля, всички граждани, които имат съмнения за остро респираторно възпаление и им прилича на Covid19 да се обърнат към личния лекар като опишат симптоматиката. Ако се касае за температура и остро неразположение, моля да останат по домовете си. Нашите лекари ще окажат съдействие и по телефона. Всички са запознати със симптомите на коронавирус.

Хора с леки и среднотежки сиптоми също  да останат по домовете си. Само пациенти по спешност ще се приемат, а кои са такива ще се разбере от джипитата и лекарите на Бърза помощ. Може да получите в кабинетите  само консултация.

Моля, да се съобразите с това. Положението наистина  е критично. „

Бяхме писало, че персонала на ССБАЛ  Троян бяха дали проби за короновирус. Д-р  Цветомила Дудевска поясни, че е направено с превантивна мярка. Пробите са отрицателни.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button