Добрата новина – има излекуван пациент

Изграждат се КПП-та на входно-изходните артерии на областните центрове

Добра новина съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинга от Министерския съвет в София. Едната пациентка на ВМА е дала две отрицателни проби за коронавирус и ще бъде изписана от болницата в събота.   На бързия тест е дала антитела за това, че е прекарала болестта.

На други двама пациенти, които са в добро състояние, а от ВМА са се надявали скоро да ги изпишат, пробите им обаче още са положителни.

Иначе през деня са направени 129 проби в лабораториите на ВМА, Националния център по заразни и паразитни болести, в Стара Загора и Варна. От тях в Националния център са 6 положителни, във ВМА – 7, във Варна – 4 положителни, в Стара Загора всичките са отрицателни.

Четирите проби от Варна са на жители на Добрич, всички останали положителни проби са на хора от София.

Най-тежко, към критично, е състоянието на пациента в „Пирогов”, съобщи още Мутафчийски.

Окончателните данни на Оперативния щаб към момента сочат 127 случая на коронавирус у нас, трима починали и един напълно излекуван.

17 са новите случаи на COVID-19 у нас. Общо потвърдените случаи в България към момента са 127. Това съобщи генерал-майор Мутафчийски по време на брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Към областите с регистриран случай на заболяването вече е и Добрич.

Станаха ясни новите крути мерки, които влизат в сила в страната от полунощ тази вечер. Те бяха представени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев:
– Преустановяват се посещенията на паркове, градини, съоръжения за деца и други на открити и закрити обществени места
– Изграждат се КПП-та на входно-изходните артерии на областните центрове. Ще преминават само лица при неотложно пътуване.
– Забранява се на лицата до 60-годишна възраст от 8,30 до 10,30 часа да посещават хранителни магазини и аптеки.

„Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване. Идеята е да се намали бързината на разпространение на вируса. Призивът е всички граждани да спазват разпоредбите. Подготвяйте си документите, за да може да бъдете по-бързо проверени на специалните пунктове“, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

Една от целите е възрастните хора да не се засичат с по-младите. Придвижването от град в град ще се случва с удостоверение.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button