Грипна ваканция за учениците в община Троян

От 05.03.2020 до 10.03.2020 е обявена грипна ваканция за всички училища в Троянска община, съобщиха от РЗИ Ловеч

В дните 02.03.-04.03.2020 г. включително, нараснаха случаите с ОРЗ и грип на територията на община Троян-област Ловеч. Оформена е висока заболяемост над епидемичната за областта във възрастовите групи 5-14 г. – 431,6 на 10 хил. население и 15-29 г. – 392 на 10 хил. население, което завишение започна в последните дни на предходната седмица. 

От СУ „Климент Охридски“ гр. Троян през изминалата седмица и от ОУ „Васил Левски“ с. Борима община Троян през настоящата, постъпиха сигнали за висок процент отсъстващи болни ученици, което на 04.03.2020 година чрез информацията на РУО Ловеч се потвърди.            

Във връзка с това на 04.03.2020 година Оперативното бюро към Областната комисия за борба с Грип и ОРЗ  Ловеч взе решение за обявяване на епидемична обстановка на територията на община Троян, считано от 05.03.2020 година. 

Издадено е предписание за противоепидемични и профилактични мерки с цел ограничаване на контактите в ученическата възраст до РУО гр.Ловеч за прекратяване на учебните занятия в училищата в община Троян от 05.03.2020 година до 10.03.2020 година включително.

С писма са  уведомени Областен управител на област Ловеч, Началник на РУО – Ловеч, Кмета на община Троян, Директорите на РЗОК и ЦСМП-Ловеч и управителите на МБАЛ и СБАЛББ–Троян, които от своя страна да разпоредят изпълнение на съответните противоепидемични мерки, залегнали в плана за борба с ОРЗ и Грип и техните локални планове.

Разпоредени са следните противоепидемични мерки за община Троян: 

1.Медицинското обслужване на болни от грип и ОРЗ по време на грипната епидемия да се извършва по домовете.

2.Да се преустановят плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации.

3.Болните с леки и средно тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си.

4.Хоспитализиране на болните с усложнения, с тежки форми на грип и ОРЗ и пациенти, страдащи от хронични заболявания (белодробни, сърдечно-съдове, диабет и др.).

5.Да се преустановят плановите операции и свижданията в МБАЛ и социалните заведения, засилен дезинфекционен режим.

6.Медицинските специалисти в детските заведения, с помощта на възпитателите, да провеждат засилен филтър. Откритите болни деца да се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения да не се допускат на работа. Да се засили дезинфекционния режим.

7.Препоръчва се ограничаването на масовите прояви, контактите с болни лица и засилен родителски контрол.

 

Дирекция “Надзор на заразните болести” на РЗИ – Ловеч продължава ежедневното наблюдение на регистрираните случаи на ОРЗ и грип на територията на цялата област и препоръчва, гражданите с оплаквания непременно да се обръщат към общопрактикуващия си лекар и да спазват строга лична хигиена, да не се предприема самолечение. В случай на възникване на заболяване е необходимо да се ограничат до минимум контактите на болния в семейството, на работното място, в детското и учебното заведение, с цел да се ограничи разпространението на вирусната инфекция.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button