Изложба посветена на 3-ти март

За поредна година в галерията на НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян се откри изложба (девета по ред)

За поредна година в галерията на НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян се откри изложба (девета по ред), посветена на националния празник по случай Освобождението, на тема: „Пейзаж от моята България”. В изложбата участват над 300-та ученически рисунки от школи по изобразително изкуство и различни училища от цялата страна. Стените на галерията бяха изпъстрени с красиви пейзажи на талантливи деца, вдъхновени от природата на нашата родина. Залата бе озвучена от един артистичен творчески музикален дует – Михаел Георгиев (китара) и Станислав Кордоловски (флейта), и двамата са дванадесетокласници на НУПИ.

Директорът Илиян Илиев връчи наградите на победителите в художественото състезание.  Той сподели, че журито на Конкурса, състоящо се от преподаватели по рисуване и живопис в НУПИ „Проф. Венко Колев“, е търсило самобитност и оригиналност в творбите на участниците.

Наградите  са парични и се осигуряват всяка година от троянския Ротари клуб, чиито настоящ президент Николай Нанков също присъства на събитието и награди победителите. Имаше много местни гости, както и такива от цялата страна. Представител на Община Троян бе г-н Николай Тодоров – добър приятел и спонсор на художественото училище.

Три рисунки направиха най-силно впечатление на журито със своя колорит и рисунък. Това са пейзажите на Кристина Радева (първа награда), Мелани Динкова (втора награда) и Виктория Христова (трета награда). Кристина е нарисувала един красив кът от двореца в Балчик, тя е разработила своята композиция в акварелна техника с професионално усещане за пространство – едно прекрасно решение с много свежест и непосредственост на изказа. При Мелани цветовете са ярки и са изпълнени в достатъчно голямо разнообразие на нюанси. Силно живописно решение е композицията и на Виктория, редуват се дървета и къщи, които (заедно с цветята на преден план) създават интересен и артистичен композиционен порядък.

Вече започна да се превръща в традиция участието и отличното представяне на характерни изобразителни детски школи и кръжоци от страната. И тази година се представя много успешно с графични композиционни решения школата по изобразително изкуство от гр. Севлиево с ръководител Ива Русинова.

Националното художествено училище – Троян благодари на децата, преподавателите и школите, които приеха присърце това събитие – конкурса за пейзаж, свързан с величието и красотите на родината, и участваха в него. Родните ученици за пореден път показаха колко красиво, пъстро, богато и величествено е нашето отечество.

За поредна година Ротари клуб – Троян осигурите паричните награди за отличените деца от първо до трето място. Президентът на клуба Николай Нанков лично връчи премиите на победителите. Бяха дадени и 12 специални и 42 поощрителни грамоти на ученици, които участват в конкурса с талантливи и оригинални творби.

Автор:
Лина Борджиева и Владимир Киров

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button