Кой е по-луд? Лудият или тези, които го следват?

Няма толкова значение кой е внесъл или гласувал закона. Нали всички общо са го обсъждали и БСП и ГЕРБ

От истерия май вече и оглупяхме!

Като виждам и слушам какви все по налудничави мерки се взимат, за да се компенсира държавническата ни и управленска немощ, вече определено смятам, че е наложителна промяна.Кой е по-луд? Лудия или тези които го следват?

 

  • 12а. от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., приет от 44-то Народно събрание на Република България на 20 март 2020 г.:

         „Всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца“ преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на „виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота“ за предходната година, а на представляващите ги физически лица – глоба в размер от 20 000 до 100 000 лв.“

           Забележете, не пределни цени, а точно и фиксирани такива. Тоест за стоките, които в момента се продават под тази на изчислената средноаритметична цена, ще трябва принудително да бъдат завишени. Забележете абсурдния факт,  че това важи за всички стопански субекти, включително и за складовете на едро. Наблюдаваме от известно време тренд към поевтиняване на петрола на световния пазар. С новото изменение на закона, на нас законодателно ни се отнема възможността този факт да се отрази калкулативно и петролните продукти да поевтинеят в крайната си цена към потребителя. Закона ни  фиксира старите по-високи цени безусловно!

Цените на много стоки, които са в посока поевтиняване, включително сезонните плодове и зеленчуци също няма да се отчитат.

И може би най важното: Промените в закона не отчитат регулация на цените на стоките и суровините, които се доставят от страна на производител или вносител. Ако те спекулативно са завишени от доставчиците, съвсем естествено и производствените и/или цените на складове на едро и дистрибутори ще се увеличат.  Производствените им разходи ще им се завишат поради по високи цени на доставените суровини и материали ….

Какво ще се случи питам тогава?

Това някой помисли ли го?

Кой ще произвежда или търгува под себестойност?

         Приетият в този си вид текст на закона, категорично смятам за недообмислен и считам , че ще нанесе непоправими вреди на икономиката ни и на всички нас, гражданите на страната. Това е абсолютно грешен инструмент за ограничаване на опасността от спекула и няма да доведе до по-ниски цени, а ще доведе до – дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, черна борса, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно, когато те са най-нужни. 

Срам и страх ме хваща, като виждам какво се твори в този най-висш орган на държавност! 

Няма толкова значение кой е внесъл или гласувал закона.

Нали всички общо са го обсъждали и БСП и ГЕРБ. После, нали, обединени в глупостта си са го и приели!!!

 

Кой е по-луд? Лудият или тези, които го следват???

Свързани статии

Back to top button