Огнено шоу, прошка и веселие

За 14-та поредна година троянци отбелязаха днешния празник Сирни заговезни с маскарад

За 14-та поредна година троянци отбелязаха днешния празник Сирни заговезни с маскарад. Днес, на 1 март, празнуваха и самодейците. Организатори  на празника   бяха  местното читалище „Наука -1870 г.“, което тази година става на 150 години , Община Троян и „Стоеви Максгруп”

В 15.30 часа самодейците и участници в карнавалното шествие бяха посрещнати традиционно от кмета на общината Донка Михайлова  и ръководството в кабинета й (той тази година се оказа твърде малък за многобройните гости) с баница, приготвена от нея, която поиска прошка.
От площада пред сградата на Общината тръгна  маскарадното  дефиле с участниците в ритуала „Ялова сватба“, характерен за Троянския край. Младоженците бяха  с разменени роли – мъж се облича като булка, а жена като младоженец. Танцьори от ФА“Траяна“  и Представителния общински младежки духов оркестър предвождаха  младата двойка, като сватбеният автомобил  бе  конска каруца. Сватбарите преминаха  през улиците на града. По балкони и тротоари ги причакваха граждани, малки деца и им се радваха.  А разперила като криле бе дамата с маската  на кокили

След пристигането  до мястото, където традиционно се представят българските обичаи, свързани със Сирни заговезни, любителските състави на Народно читалище „Наука – 1870 г.“, веселиха  дошлите. което тази година става на 150 години. На сцената излязоха Вокална група“Усмивка“, солистките на Студия“Гласове“, Дамски камерен хор и разбира  ФА „Траяна“.

Имаше традиционното  „хамкане“ на халва, въртене на уруглювици, прескачане на огън, дърпане на въже и др. Бе направена и  възстановка на троянско семейство от миналото, които ще разкаже за традициите.
Новото тази година бе огненото шоу, което направиха от „Дивинитас“ – София. Те се включиха и в шествието с кокили.
Гостите на празника  си закупиха  и продукти на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян.Related Articles

Back to top button