Окупацията на медицинските специалисти продължава

"Пет нощи в дъжд,вятър и студ няколко жени са тук, пред Министерски съвет,в палатките,на открито!!

„Окупацията на медицинските сестри продължава след като цяла нощ властта се опитва да ги изведе от сградата на бившия Партиен дом, където се помещава Здравната комисия. Служители на НСО опитаха да притиснат протестиращите да се откажат от окупацията, спряха тока в сградата, а впоследствие опитаха да ги изведат насилствено, бягайки хаотично по покривите и терасите на сградата. Въпреки това сестрите продължават да удържат на натиска и остават непримирими – „няма да излезем докато исканията ни не бъдат чути“. Управляващите реагираха неадекватно. Социалния министър обяви акцията за „политическа“, въпреки че исканията на сестрите не са за оставки, а за реформа в здравеопазването, достойни заплати и условия на труд за медицинските специалисти. Към медийните атаки срещу сестрите се включиха и „Патриотите“ и други политически сили, както и подопечните им медии. Синдикалисти от АРК, заедно с медицински сестри, пациенти и солидарни граждани продължаваме да сме пред сградата в подкрепа на сестрите.“

Това е написано във фейсбук страницата  на протестиращите.

Марияна Расташка(медицински специалист, представител на Троян),  написа в своята страница:

„Пет нощи в дъжд, вятър и студ няколко жени са тук, пред Министерски съвет, в палатките,на открито!! Пет дни никоя медия не ги отразява – защо ли….Пет дни пред прозорците на ББ…и той не ги забелязва!! Пет дни той приема хора, но тези жени стоят невидими за него!! Този следобед отново не  бяха изслушани. Те обявиха гражданско неподчинение….в залата на здравната комисия, където малко преди това взимат решение за увеличение на заплатите си  (познайте кои)!!“

В същото време в  сайта  на  БНТ 1 четем:

„Няколко медицински сестри останаха барикадирани цяла нощ в сградата на бившия Партиен дом. Преди по-малко от час повечето бяха изведени, само една обаче – Бойка Анастасова, отказа да напусне сградата.

Красимир Станчев – началник на НСО:

Ситуацията беше трудна. Дамите се бяха блокирали в залата. Не пожелаха да излязат, форма на гражданско неподчинение. От страна на НСО още в първия момент, когато бях известен за случая, изпратих психолози, които се оказаха не толкова способни да работят с тях, тъй като по отношение на преговорите имаме друг тип хора, но не пожелаха да дойдат. След което се събрахме и тук някакъв състав от резерви. Контролирахме положението, говорихме си с тях, но не желаха по никакъв начин да откликнат на нашите молби. В крайна сметка смея да кажа, че не приключиха в наш интерес нещата.

Станчев каза, че НСО е оставена да предприеме всички мерки. Той е категоричен, че насилие не е имало.

Още когато вчера вечерта влязохме в стаята, в която заседаваше Комисията по здравеопазване, едната от дамите ме предупреди да не се приближавам, тъй като щяла да скочи от прозореца, каза Станчев. „Тя сама изяви желание да скочи от прозореца“, уточни началникът на НСО.

На въпрос дали НСО е изпълнило правомощията си в ситуацията, Станчев съобщи, че в рамките на 12 часа са се опитвали да направят всичко възможно, за да не излизат жените по прозорците.

„Със сигурност и ние имаме грешка, не сме безгрешни хора“, допълни Станчев.

Красимир Станчев – началник на НСО: Ако Анастасова си беше махнала салфетката от ръката, щяхте да видите, че тя се е одраскала при дърпането отвън, и не е вярно, че е наранена“.

Сега жените би трябвало да бъдат предадени на полицията, а ако доброволно не излязат, ще ги изнесем с няколко колеги, допълни ген. Станчев.

Източник
БНТМарияна Расташка

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button