Ваня Събчева: Пациентът от Троян се подобрява

150 човека са под карантина до момента

Завършваме работната седмица с една положителна проба на COVID 19 в Област Ловеч, пациентът се подобрява. Това написа областният управител на Област Ловеч г-жа Ваня Събчева.
Пациентът, който е от Троян и е настанен в Ловешкото инфекциозно отделение, е в добро състояние и всеки ден се подобрява.
Към днешна дата получените формуляри в РЗИ Ловеч от здравните пунктове на граничните контролно-пропусквателни пунктове на страната и лицата, поставени под карантина от 19.03.2020 година са 41. Общият брой лица от област Ловеч, завърнали се от страни с интензивно разпространение на коронавирус и с наложена домашна карантина е 150.
Лицата без избор на личен лекар и които ще се наблюдават от Регионалната здравна инспекция са 7, а останалите от общопрактикуващите лекари. Към момента не са постъпвали данни за оплаквания или симптоматика от карантинираните лица.

              Съгласно Заповед № РД-01-130/17.март 2020г. на министъра на здравеопазването, под задължителна карантина с предписания за 14 дневен период се поставят лица, пристигащи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария.   Предписанието се издава от граничните здравни власти. РЗИ Ловеч издава предписания за задължителна карантина на контактни лица на потвърден случай с COVID-19, както и на водачите на тежкотоварни автомобили, които са в задължителна карантина по време на престоя си на територията на областта, което е регламентирано в Заповед № РД-01-140/19.03.2020г. на Министъра на здравеопазването.

              Извън посочените страни, всички лица, за които граничните здравни власти са преценили и изискали попълване на формуляри за пристигащи от страни с разпространение на коронавирус и са предадени на РЗИ Ловеч, също попадат в домашна карантина за 14 дни и подлежат на медицинско наблюдение. Информация за всички лица под карантина от област Ловеч се предоставя на МБАЛ, СБАЛББ Троян, ЦСМП, спешно отделение, ОДМВР, общини, Прокуратура, ДАНС, службите за социално подпомагане.      

               

  

             

               

        

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button