Троян отбеляза 3-ти март

Донка Михайлова- Нека бъдем повече троянци и повече българи в делниците си

Тържественият ритуал по случай Трети март в Троян  започна с изнасянето с военен ескорт на националния трикольор и издигането му на пилоните пред Общината, редом до жълтото троянско знаме с герба на града ни и синьото знаме на Обединена Европа.

Слово по случай националния празник произнесе кметът на Троян  Донка Михайлова.  Тя започна с благодарност  към децата от НУ „Христо Ботев“, които отделиха от  паричките за подаръци на майките си, за да дарят за изграждане паметник на Васил Левски в Троян.

„3 март е край на робството, което имаше риск да подложи на асимилация българите и да им отнеме духовните и юридическите свободи. След подписването на  Сан Стефанския договор, трябва да се мине през Берлинския договор, през Съединението и през Независимостта, за да стане България истински независима и свободна държава.  3 март е и българската надежда за свобода и независимост от Великите сили, надежда за национален (български) просперитет“, каза в част от словото си Михайлова.

„Нека бъдем повече троянци и повече българи в делниците си. Можем да го направим, заедно, обичайки града си, и обичайки България. Честит празник, троянци!, с тези думи  завърши  словото си кметът.

Поднесени бяха венци и цветя на признателност от граждани, училища, партии и др.  Всички се поклониха пред паметта на загиналите с едноминутно мълчание. Прозвуча националният химн, изпълнен от Общинския духов оркестър.

Ани Ненова  от вокална студия „Гласове“ при НЧ“Наука -1870″ Троян с педагог Мариета Жекова изпълни песента „Родна земя“. Ученичката от НУ „Св.св. Кирил и Методий“ изпълни стихотворение за честването.

Официалните лица на троянския 3 март бяха народните представители д-р Валя Александрова, инж. Иван Миховски и Джейхан Ибрямов, областният зам.-управител Илиян Тодоров, негово високо благоговейнство ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, йерер Войден Божков, почетният гражданин на Троян Николай Йовков, цялото общинско ръководство, партийци и други местни началници.

През целия ден Музеят на Занаятите и арт галерия“Серякова къща“ в Троян приемаха  гости от цялата страна със свободен вход. В Музея троянци и гости  имаха  възможност да разгледат постоянната експозиция, изложбата „Пътят към свободата през погледа на съвременните троянски майстори”, както и временната изложба с археологически находки от сезон Состра 2019.

След тържеството на площад „Възраждане“  троянци имаха удоволствието  да изгледат  спектакълa – явление на българска сцена – „На нея с обич! Емил Димитров“. Независимата музикална продукция, която докосна сърцата и завладя емоциите на хиляди зрители в България, е част от празничната програма за Националния празник 3 март и се осъществи по покана от Община Троян. За този спектакъл очаквайте подробна статия.

Related Articles

Back to top button