Ограничаването на струпване на хора не е паника, а отговорност

Дисциплината куца в България, да не кажа , че изобщо я няма

Позволявам си да пусна един пост в социалната мрежа Фейсбук на секретаря на Община Троян Цветелина Калчева относно вирус COVID-19, който нахлу и сгромослява икономиката на света. ТАзи тема мен ме вълнува много също.  Този пост ми допадна и затова желая да го прочетете и Вие.

Цвети е един безценен диамант за нашата Община.  Още с постъпването си на работа там (преди 5 години), тя показа, че може и знае как да постига целите си. С усмивка и талант.

COVID-19? 😏

Нищо няма да ни стане, ако едни десетина дни не ходим на кино, на МОЛ, на театър. Може и нищо сериозно да не ни стане, ако хванем коронавирус. Но има хора около нас, които са болни, възрастни, без имунитет и доказано за тях този вирус е фатален. Дори да ни се струва тъпо, дори да ни се струва „обикновен грип“, дори да мислим, че всичко е една конспирация или, че ракията от вуйчо ни пази – нашето нищо, може да е всичко за някой около нас. Не е моментът да караме вируси „на крак“ в мола или в киното, а повярвайте ми навън е пълно с хора, които карат вируси на крак, някои най-вероятно и с Covid. Паника е да си купиш 10 кила боб. Ограничаването на струпване на хора не е паника, а отговорност и проста математика.

Журналистът Генадий Маринов обаче зададе  един интересен въпрос към г-жа Калчева:

Цвети, права си, отличен коментар!

Но МОЛ и кино в Троян няма, в града има един битак в четвъртък и няма никакви мерки срещу него. А на него се струпат пенсии от цялата Троянска община, най-застрашените, и идват и търговци от Плевенско и Габровско, където заразата я има. Да не забравяме, че Covid-а тръгна от подобен битак в Ухан. Коментарът ти?

Последва  много разумен отговор на секретаря на Общината

Генадий, така е – МОЛ при нас няма, киното не работи. Примерите са принципни – затворени помещения, в които се събират много хора. Което следва да се избягва, предвид манталитета ни, когато сме болни – да не ни интересува дали можем да заразим околните. Това важи не само за коринавирусите, а за всички грипове, които ни сполетяват 2-3 пъти в годината.

А аз ще кажа в  заключение: Дисциплината куца в България, да не кажа , че изобщо няма.

Source
Цветелина Калчева във фейсбук

Related Articles

Back to top button