Ялова сватба в Чифлик – много смях и танци

Обичаят е сравнително нов, от последните 2 десетилетия, затова все още се изменя и развива

Днес в троянското село Чифлик се проведе един интересен обичай, който се прави всяка година около Тодоровден и Сирни заговезни. Това е „Ялова сватба“, при която млади мъже играят ролята на „младоженек“ и „булка“, а „попът“ (също част от маскарада) ги венчава. Тоест това именно е „яловата сватба“, от която няма да се родят деца.

Обичаят е сравнително нов, от последните 2 десетилетия, затова все още се изменя и развива, в последно време дори се появиха конкурси за най-хубава „ялова“ двойка. Празникът е весел и забавен, и показва чудесното чувство за хумор на жилавите балканджии.

Днес в Чифлик празникът се съчета и с честването на Тодоровден – но без обичайните кушии. По идея на местното кметство маскарадното шествие се спираше във всяка къща, в която има именник (Тодор): както повеляват българските нрави, на имен ден се ходи неканен. Именикът получаваше подарък, а всеки от четиримата именици, подготвен за „нечаканите“ гости, посрещна и почерпи младите жители на селото (облечени в типичните троянски носии).

Жителите на селото и много гости от цялата Троянска община изгледаха от край до край Яловата сватба – от извеждането на булката от с. Бели Осъм (както знаем, Чифлик и Бели Осъм ги дели само една табела) до извършване на гражданския, а след това и на църковния (венча ги модерният поп – Тони Цонев) ритуал. „Младите“ бяха захранени с мед от „свекървата“ (Дидо Минчев), а „свекърът“ – Венцислав Тодоров – подари гердан от книжни банкноти.

Много смях и усмивки имаше по лицата на хората, които не се уплашиха от грипа. Хора се извиха из цялото село, като ги водеха „булката“ (Илия Минков – кмет на селото), „младоженекът“ (Георги Йотов), „кумът“ (Цветомир Баковски) и „кумата“ – Силвия Цонева.

Музикантите от Духова музика ”Заедно” повдигнаха  още повече адреналина с прекрасните български хора,  които изпълняваше.
Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button