18 бебета се родиха в Троян по време на извънредното положение

18 бебета се родиха в Троян по време на извънредното положение заради COVID -19. Това показа проучване, направено от „Троян експрес“.

В Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение“ Д-р Стоев-Шварц“  в  балканския град,  новородените от 13 март досега са 18, съобщи дежурната сестра в отделението.  Дамите са 10, а  кавалерите – 8. Ражданията се осъществяват в нормална обстановка, приемат и спешни случаи,  реагират при всички животозастрашаващи състояния. Планови операции няма (спазват се   указанията на  Заповедта на министър  Ананиев).

Родилки от цялата  Ловешка област се доверяват на  екипа от АГ  отделението в Троян. За тях се прави всичко възможно престоят им да е в спокойна обстановка. За тях и за персонала са осигурени необходимите лични предпазни средства. Свижданията са забранени още от времето на грипната епидемия, а сега и заради COVID-19, също и влизането на посетители.

Сградата е подложена на много стриктен дезинфекционен режим

Дезинфекция се извършва почти на всеки час, персоналът на входа освен с маски разполага и с предпазни очила. Лечебното заведение е осигурило за всички достатъчно лични предпазни средства. Част от административния персонал работи по график дистанционно съобразно изискванията на националния оперативен щаб.

Да припомним,че екипите на отделението са помогнали през 2019-та да се родят 283 бебета спрямо 278 за 2018 година, като има една двойка близнаци. Момчетата доминират -149, младите дами са 134.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button