Честит рожден ден, Николай Йовков

Честит рожден ден  днес казване на керамика, роден и израснал в Троян, Николай  Йовков, който днес навършва 74 години.

От името на екипа на сайта му пожелаваме да е жив и здрав. И все така  да майстори  своите керамични рожби.

Да е все така усмихнат, позитивен и да се радва на успехите на поколенията след него

Николай Йовков учи в керамичното училище в Троян. През 1967 г. завършва Художествената академия „Николай Павлович“ в София, където учи керамика в класа на проф. Венко Колев. След академията се завръща в Троян и постъпва на работа като преподавател по керамика в Националната гимназия за приложни изкуства. За кратко е заместник-директор, после и директор на училището, но административната работа не му е по сърце и продължава работа като учител. Глината е голямата му любов, казва майсторът Николай Йончев:

„Това е животът ми, без керамиката не мога, тя зарежда, отнема напрежението. Не случайно на запад това е терапия, ние тук не я оценяваме, керамиката е терапия и тук ще се наложи този принцип. Глината преди я копаехме, сега готова глина взимаме. Всеки се занимава с приложната керамика, любима форма ми е стомната, тя е и най- трудна за правене…“

Дяволските стомни, наречени „шейтанки“ , са своеобразен тест за интелигентност и са характерни за Троянския край:

„Като дойде младата невеста в новия дом, свекърът я праща за вода и чака да се върне и да види как тя ще реагира, понеже стомната отгоре е запушена. Стомната се пълни откъм дъното. Ако се върне ядосана, не става за невеста, ако я напълни, значи е остроумна и трябва да я задържат. Това са шегите и оттам идва стомна „шейтанка“. Занимавам се най-вече със сграфито керамика, това е гравиране върху самия предмет. Било е типично за Търновската болярска керамика…“

Изделията на Николай Йовков се характеризират с голямо разнообразие от стилове и форми. Той работи за удоволствие, предоставя своите изделия на изложби, без да ги продава.

Традицията в керамиката в рода продължава дъщерята на Николай Йовков, Ралица Йовкова, която работи върху модерни стилове керамика. Нейните дъщери-близначки учат в Националната гимназия за приложни изкуства в Троян и също са запленени от глината и изработването на керамични изделия.

Честит рожден ден
Майсторът показва уменията на малката Алекс, която преди дни навърши цели 8 години

Честит рожден ден!

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button